Iohannis: Încercarea PSD de a se folosi de necazul disidenților pentru a justifica asaltul asupra justiției e jalnică

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul pe justitie din 26 mai
sursa foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohanis a declarat că a discutat, la consultările cu partidele politice la Cotroceni, despre referendumul pe Justiție care va fi organizat pe 26 mai, afirmând că așteaptă un „răspuns rapid și pozitiv” la scrisoarea sa trimisă Parlamentului. De asemenea, președintele a precizat că a discutat și cu cei doi disidenți aduși de PSD la consultări, afirmând că „a auzit două povești de viață cutremurătoare”. Dar, a spus Iohannis, „nu-mi imaginez că cineva care a fost nedreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii, își dorește altceva decât o justiție corectă”.

Eugen Nicolicea, scos de la consultările cu Iohannis. Acesta a cerut să rămână singur cu cei doi foști deținuți trimiși de PSD

„Astăzi am continuat seria de consultări cu partidele politice. Au venit la consultări cei delegați de la PSD, am avut o discuție pe justiție, mai exact pe modificările legilor justiției, despre abordarea generală. Cred că nu e o surpriză pentru nimeni dacă spun că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite despre aceste chestiuni. După părerea mea, justiția a ajuns în situația în care este acum din vina PSD-ului.

PSD-ul dă un asalt asupra justiției, constant, intens. PSD e vinovat că despre Justiție se discută foarte mult, în termeni de îngrijorare și preocupare. Românii se tem că PSD va subjuga politic justiția românească. Sunt convins că PSD e vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine.

Am discutat foarte pe scurt și despre referendum, pentru că este un referendum cu preocuparea principală justiție și am reiterat așteptările mele privind acțiunea Parlamentului. Aștept un răspuns cât se poate de rapid și pozitiv din partea Parlamentului la scrisoarea mea de consultare. În consecință, este nevoie de referendum și vom avea referendum pe 26 mai.

Din delegația pesedistă au făcut parte și doi deținuți politici. După partea oficială de consultare, mi-am făcut timp și i-am ascultat pe cei doi. Am auzit două povești de viață cutremurătoare. Reiterez ce am mai spus: torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legii pentru faptele lor. Dar trebuie să spun în același timp că încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți politici pentru a justifica asaltul asupra justiției este o încercare de-a dreptul jalnică. Nu-mi imaginez că cineva care a fost nedreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii, care a trăit în perioada comunistă își dorește altceva decât o justiție independentă și dreaptă. Și pentru că românii trebuie să dea un răspuns asaltului pesedist asupra justiției convoc acel referendum din 26 mai.

Ar fi trebuit să participe astăzi la consultări și cei de la ALDE. ALDE nu a venit la consultări. ALDE nu este interesat de un dialog cu președintele, nu este preocupat nici de situația justiției din România”, a declarat Klaus Iohannis la finalul consultărilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri