Video Ion Ghizdeanu, omul cheie al lui Dragnea şi Vâlcov, inculpat pentru că a falsificat lista proiectelor finanțate prin FDI

Data actualizării: Data publicării:
ion ghizdeanu Inquam Photos George Calin 20200213151313__CL_9905-01
Ion Ghizdeanu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul șef al Comisiei Naționale de Prognoză și al Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), Ion Ghizdeanu, este vizat de o anchetă de fals legată de alocarea unor împrumuturi pentru autoritățile locale. Ghizdeanu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

ACTUALIZARE 15:10. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat că Ion Ghizdeanu este inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată. Acesta a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii susțin că în perioada 17 septembrie 2019 – 24 octombrie 2019 Ghizdeanu ar fi falsificat mai multe procese verbale în care a menționat „în mod mincinos” că membrii Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor (din Fondul de Dezvoltare și Investiții – n.red.) s-au întrunit, au analizat și au propus pentru aprobare 1.080 de proiecte. Procurorii susțin că în realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nici o analiză, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrat de Ghizdeanu.

Anchetatorii au efectuat joi percheziţii la mai multe primării din județul Olt, având suspiciuni cu privire la sumele alocate autorităţilor locale prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

ACTUALIZARE 13.00. Ion Ghizdeanu, fost șef al Comisiei Naționale de Prognoză, dar și gestionar al pușculiței de la Fondului de Dezvoltare și Investiții, a ajuns în urmă cu puțin timp la Parchetul Sectorului 1.

Potrivit Digi24, Ion Ghizdeanu urmează să fie pus sub acuzare cu privire la fals.

El este suspectat că ar fi falsificat o serie de documente pentru alocarea de fonduri din Fondul de dezvoltare către autorităţile locale.


Ghizdeanu este considerat omul cheie al cuplului Dragnea-Vâlcov în implementarea politicilor economice. În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit puteri sportie, fiind instituția care trebuia să împartă banii pentru primari din FDI, dar și instituția care se ocupa de realizarea proiectelor de infrastructură în parteneriat public privat.

Neregulile investigate acum de procurorii de la Parchetul Sectorului 1 sunt legate de perioada septembrie-noiembrie 2019, adică cea de la finalul guvernării PSD.

Ion Ghizdeanu este bănuit că ar fi falsificat evaluările unor proiecte depuse de autorități locale.

În cadrul acestei anchete s-au ridicat documente de la mai multe primării din județul Olt.

Aproape 80% dintre programele finanţate şi dezvoltate prin FDI mergeau către social-democraţi.

Judeţele fruntaşe în obţinerea banilor erau Neamţ – 625 milioane de lei, Dolj – 537 milioane de lei, Buzău de unde provine actualul preşedinte al PSD Marcel Ciolacu - 512 milioane de lei, Olt şi Timiş.

Premierul Ludovic Orban l-a demis în 6 noiembrie pe Ghizdeanu, de la conducerea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, era în funcție din 2000 (în mandatul de premier al lui Adrian Năstase) și s-a remarcat prin obediența totală față de decidenții politici ai momentului. Aşa a ajuns, conform unor surse politice, omul de încredere a lui Darius Vâlcov.

În timpul guvernului PSD, Ghizdeanu a ajuns să negocieze în numele României contracte importante pentru infrastructură, precum autostrada Ploiești-Brașov.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri