Şefii Jandarmeriei Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş au refuzat audierea la Parchetul General

Data actualizării: Data publicării:
catalin sindile protest parchet inquam octav ganea 20180921103928_OGN_9946-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, şi adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, s-au prezentat, joi, la Parchetul General, în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. Ordinul de intervenţie "se bucură de prezumţia de legalitate" şi "doar o hotărâre judecătorească sau o soluţie a procurorului poate răsturna această prezumţie", a declarat un avocat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Joi dimineaţă, şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, s-a prezentat la Parchetul General, în dosarul violenţelor din 10 august. El a petrecut scurt timp în sediul instituţiei, iar la ieşire un avocat a spus că vor face declaraţii mai târziu în cursul zilei de joi.

Ulterior, la sediul Parchetului s-a prezentat şi adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, acesta fiind huiduit de unele persoane aflate în zonă.

Ulterior, un avocat care l-a însoţit a declarat că ordinul de intervenţie a jandarmilor se bucură de "prezumţia de legalitate".

"Potrivit legii, acest ordin, de la momentul emiterii şi până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti ori a unei soluţii pe care o va adopta procurorul - nu ştim care va fi finalul acestui dosar - acest ordin se bucură de prezumţia de legalitate. Doar o hotărâre judecătorească sau o soluţie a procurorului poate răsturna această prezumţie. (...) În momentul de faţă se desfăşoară o cercetare cu privire la această situaţie de fapt pe care v-au comunicat-o procurorii, aia nu este o soluţie şi nu este o hotărâre judecătorească, motiv pentru care revin: planează o îndoială asupra legalităţii această cercetare, în nicun caz nu hotărăşte dacă acel ordin a fost sau nu legal", a spus avocatul.

De asemenea, avocatul a afirmat că nu va comunica aspecte legate de dosar.

"Chestiuni legate din dosar nu le vom comunica, întrucât această procedură trebuie să se desfăşoare potrivit normelor legale. Ce ţine de procedura în desfăşurare nu vă putem comunica nimic, nici cu privire la modalitatea în care înţelege să se apere clientul meu, nici cu privire la eventuale înscrisuri pe care le depunem", a spus acesta.

 


Actualizare 11:00. Confirmare: Deși a venit însoţit de avocat, șeful Jandarmeriei nu a vrut să facă declaraţii.

Actualizare 09:40. Ionuț Sindile a plecat de la Parchetul General după aproximativ 15 minute. Șeful Jandarmeriei Române cel mai probabil nu a făcut declarații în dosarul violențelor din 10 august. El a precizat însă că va da mai multe informații mai târziu.

Șebastian Cucoș este, de asemenea, așteptat la Parchetul General în cursul zilei de astăzi.


Șeful Jandarmeriei Naționale a ajuns la Parchetul General, joi,  în jurul orei 9:00. El a precizat că mai sunt lucruri de lămurit în acest dosarul violențelor din seara de 10 august, dosar în care sunt puse sub acuzare patru persoane: șeful Jandarmeriei Naționale - Ionuț Sindile, adjunctul acestuia - Sebastian Cucoș, coordonatorul acțiunii - Laurențiu Cazan, dar și secretarul de stat în MAI - Dan Mihai Chirică.

Procurorii militari spun că atât Sebastian Cucoș, dar și Ionuț Sindile au participat nelegal la coordonarea acțiunii și au ajutat la punerea în acțiune intervenția brutală a jandarmilor în seara de 10 august.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri