Iordache, întrebat dacă Guvernul poate adopta acum OUG pentru amnistie și grațiere: Guvernul poate face orice

Data publicării:
florin iordache - gov.ro

După apariția în presă a informațiilor că liderul PSD Liviu Dragnea ar face presiuni asupra premierului Viorica Dăncilă pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, vicepreședintele Camerei Deputaților și președintele Comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, Florin Iordache, spune că nu este exclus ca acest lucru să se întâmple. „Guvernul poate face orice”, spune Iordache.

Florin Iordache a declarat pentru Ziare.com că Parlamentul încă este în sesiune extraordinară până pe 19 iulie, deși pe ordinea de zi nu mai figurează nimic.

„Nu mai este în lucru nimic, dar Camera a fost convocată pe o anumită perioadă și cu un anumit program de lucru. [...] Camera Deputaților e convocată până joi, 19 iulie, inclusiv. În acest moment, plenul și toată lumea, teoretic, sunt în vacanță. Dar, în același timp, deoarece Camera este convocată, Guvernul poate emite ordonanțe, pentru că, știți, în perioada de vacanță Guvernul nu mai poate emite ordonanțe pentru legile organice pentru care nu a fost abilitată. Dar pentru că în acest moment Parlamentul este, teoretic, în activitate, în ședințele de guvern Guvernul poate emite ordonanțe pe care le trimite Parlamentului și care intră în circuit”, a declarat Florin Iordache pentru Ziare.com.

El a mai declarat că nu știe ca la guvern să fie pregătită, deocamdată, vreo ordonanță de urgență.

Însă întrebat dacă Guvernul ar putea adopta acum o ordonanță de urgență pentru Codurile Penale, Florin Iordache a răspuns „Guvernul poate să adopte orice”, chiar dacă „ele au trecut de Parlament și sunt în așteptare la CCR”.

„Din ce știu eu, Codul de Procedură Penală are chiar săptămâna viitoare termen și Codul Penal în 25 septembrie. Guvernul poate să facă orice. Pentru chestiunea asta ar trebui să îl întrebați pe ministrul Toader”, a răspuns Florin Iordache.

Cât despre momentul în care ar intra în vigoare noile Coduri Penale dacă s-ar implica Guvernul Dancilă, Florin Iordache a precizat că "Atâta timp cât se emite o ordonanță și nu se spune în ordonanță că intră în vigoare în 3,7, 25 de zile etc, e normal că aceste ordonanțe își produc efecte atunci când apar în Monitorul Oficial".

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri