Sari la conținut

Iosif Armaș, arestat în cazul devalizării stațiunii Băile Herculane

ACTUALIZARE 18.20. Iosif Armaş a fost arestat preventiv.

Decizia a fost deja contestată.


Pe numele fostului deputat PSD Iosif Armaș și a altor cinci persoane au fost eliberate ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, în urma unor audieri maraton. În cazul altor șase persoane s-a instituit control judiciar.

Audierilor au avut loc după perchezițiile de ieri din Caraș-Severin.

Acuzațiile aduse de anchetatori se referă la delapidare, complicitate la delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat.

Anchetatorii îi acuză că au devalizat stațiunea Băile Herculane în doi pași: au luat zahăr din rezerva de stat cu titlu de împrumut, nu au returnat împrumutul și l-au folosit pentru a cumpăra aproape întreaga stațiune. Pe de altă parte, au girat împrumuturi cu clădiri vechi și de peste un secol.

Zahăr contra Băilor Herculane 

Povestea pe care DIICOT o cercetează a început în 2001. Iosif Armaş era directorul societăţii Argirom Internaţional şi făcuse rost, ca împrumut, de o cantitate impresionantă din rezerva naţională de zahăr.

Această cantitate de zahăr urma să fie acordată SC Argirom Internaţional, cu drept de vânzare, dar şi cu obligaţia acesteia din urmă de a reconstitui acest stoc pe cheltuiala sa în termen de 180 de zile”, declară Alexandru Florenţa, procuror şef al DIICOT Timişoara.

Procurorii cred acum că omul de afaceri nici măcar nu a mai returnat zahărul. Cu banii obţinuţi, el a cumpărat, însă, centrul staţiunii Băile Herculane.

Potrivit anchetatorilor, una dintre clădirile înstrăinate este cea a vechiului cazino din stațiunea Băile Herculane, ridicată acum mai bine de un secol”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24.

În total, ancheta vizează 22 de persoane. Acuzaţiile sunt de delapidare şi organizarea unui grup infracţional.

Oamenii legi au ridicat documente care să îi ajute să înțeleagă cum au fost înstrăinate mai multe proprietăti din stațiune”, relatează reporterul Digi24.

30 de milioane de euro, banii statului român, s-au scurs precum cristalele de zahăr. Iar oamenii din localitate se plâng că staţiunea a ajuns o simplă fantomă a ce a fost odinioară în loc să se îngrijească de revigorarea staţiunii, Iosif Armaş ar fi făcut împrumuturi pentru care a pus gaj clădirile şi apoi le-au pierdut în executări silite.

- A ruinat toată stațiunea asta a făcut.

- Era frumos, erau mulți turiști, era sezonul aproape tot anul. De atunci (de când a devenit Iosif Armaș proprietar, n.r.) a început să se degradeze în mod sistematic.

- Care nu fură? Care nu fură astăzi?!

Pe mâna omului de afaceri a ajuns şi combinatul Oţelu Roşu din Caraş Severin, achiziţionat chiar în acest an cu 25 de milioane de euro. Fost pugilist, Iosif Armaş a fost şi deputat PSD, între 2000 şi 2004.