Jandarmul care a lovit mai mulţi protestatari, cercetat de Parchetul Militar

Data actualizării: Data publicării:
jandarm violent 180121_PROTEST_002_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorii Parchetului Militar s-au sesizat din oficiu şi fac cercetări pentru purtare abuzivă în cazul jandarmului care a fost filmat când lovea protestatarii sâmbătă seară, în Piaţa Universităţii.

jandarm violent 180121_PROTEST_002_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

La data de 22 ianuarie 2018, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (...) constând în aceea că unul dintre jandarmii din dispozitivul desfăşurat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice a agresat fizic una sau mai multe persoane, pe fondul unei busculade create în zona cordonului de protecţie”, a anunţat, marţi, Parchetul instanţei supreme, citat de News.ro.

Imagini cu jandarmul care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale, provocând reacţii vehemente.

Bărbatul îi loveşte puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. Acesta a fost singurul moment în care s-au produs violenţe în Piaţa Universităţii, unii dintre participanţi susţinând că la originea lor s-a aflat un grup de câteva zeci de persoane, unele dintre acestea fiind ulterior eliminate din rândurile protestatarilor.

Ulterior, poliţistul Marian Godină a prezentat pe pagina sa de Facebook o imagine din care reiese că jandarmul a făcut parte şi din dispozitivul care s-a aflat la DNA când liderul PSD Liviu Dragnea a fost la audieri.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a spus că reacţia jandarmului a fost determinată de comportamentul manifestanţilor, întrucât dispozitivul de jandarmi avea obligaţia de a asigura ordinea publică şi de a menţine şoseaua liberă. Enache a adăugat că protestatarii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine în mometul în care şi-au schimbat modul de manifestare.

Luni, şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, a anunţat că jandarmul îşi va continua activitatea până când i se va demonstra vinovăţia. El a confirmat indirect că este acelaşi jandarm care l-a protejat pe Liviu Dragnea la DNA, când acesta a fost la audieri, îmbrâncind jurnaliştii, spunând că atunci nu i-a fost aplicată cercetarea disciplinară pentru că nu s-a dovedit că a făcut ceva greşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri