Sari la conținut

Jean Pădureanu, dus la INML, pentru o expertiză medico-legală în dosarul în care cere întreruperea pedepsei

Avocatul lui Jean Pădureanu a depus în 19 martie, la Tribunalul Ilfov, cererea de întrerupere a executării pedepsei primite de fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, în dosarul transferurilor de jucători.

În 20 martie, instanţa a stabilit că Tribunalul Ilfov este competent să soluţioneze cererea lui Jean Pădureanu şi a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

Potrivit noului Cod de procedură penală, executarea pedepsei închisorii sau a detenţiei pe viaţă poate fi întreruptă dacă se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi dacă instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.

Instanţa competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este cea în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, corespunzătoare în grad instanţei de executare. Hotărârea prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de întrerupere a executării pedepsei poate fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de trei zile de la comunicare, conform noului Cod de procedură penală.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Fostul acţionar majoritar al FC Rapid George Copos, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, managerul general al FC Steaua Mihai Stoica şi fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu au fost duşi, după decizia instanţei, la Penitenciarul Rahova. Pădureanu a fost ridicat atunci de poliţişti de la Spitalul Elias, unde era internat din 2 martie, din cauza unor probleme cardiovasculare, acesta având şi diabet.

La scurt timp după ce a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu a fost transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Directorul Penitenciarului Rahova, Denis Darie, declara că Jean Pădureanu a fost transferat la Jilava întrucât unitatea sanitară de la Rahova nu are secţie de cardiologie, ci doar chirurgie, Pădureanu având probleme cu inima.