Jose Manuel Barroso: „Raportul explică clar unde e nevoie de progrese suplimentare”

Data publicării:
jose 20manuel 20barroso 20ce 205319525 20afp 20mediafax 20foto 20thierry 20charlier 2036130-46629

Raportul prezintă analiza Comisiei Europene privind pașii pe care România i-a făcut în ultimele șase luni și arată că este nevoie de pași suplimentari, arată comunicatul afișat azi pe site-ul CE.

„Acest raport vine chiar după alegerea unui nou Guvern în România. Acesta conține recomandări clare privind statul de drept și independența justiției, care sper că vor fi preluate ca parte a reformei viitoare în România. Au fost făcuți pași pentru a se rezolva îngrijorările pe care le-am exprimat în iulie și raportul nostru explică clar unde este nevoie de progrese suplimentare”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„În iulie 2012, Comisia a publicat raportul său obișnuit provind progresel României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. La acea dată, au fost ridicate întrebări importante în privința statului de drept și a independenței sistemului judiciar din România și Comisia a făcut o serie de recomandări României. De asemenea, a indicat faptul că va elabora un raport asupra modului în care recomandările sale au fost respectate în următoarele șase luni. Raportul acoperă și alte aspecte ale reformei din sistemul judiciar și ale luptei împotriva corupției. Acesta include recomandări suplimentare care vor fi monitorizate de către Comisie”, se arată în comunicatul de prezentare al raportului.

„În timp ce respectul pentru Constituție și deciziile Curții Consituționale a fost reinstaurat, lipsa respectului pentru independența justiției și instabilitatea pe care instituțiile din sistemul judiciar o resimt rămân o sursă de îngrijorare. Raportul Comisiei pune accentul, de asemenea, pe importanța numirii unui nou procuror geenral și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție care să se bucure de încredere publică și care să dea dovadă de independența, integritatea și profesionalismul de care este nevoie pentru a avea rezultate concrete în lupta anticorupție”, se arată în documentul CE.

Recomandările Comisiei subliniază, de asemenea, responsabilitatea miniștrilor și a parlamentarilor de a da un exemplu în ceea ce privește respectarea criteriilor de integritate.

În ceea ce privește progresul în îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), mai rămân încă multe de făcut. Raportul reliefează evoluțiile – cheie din ultimele șase luni în privința reformei în sistemul judiciar și pașii împotriva corupției, notând rezistența instanțelor și a instuțiilor anticorupție în circumstanțe dificile”, se menționează în comunicat.

Comisia va monitoriza îndeaproape progresul și va adopta un nou raport asupra procesului reformei înainte de sfârșitul acestui an.

Citiţi şi

ÎNAINTE DE MCV. Guvernul susține că și-a îndeplinit toate promisiunile față de Comisie

RAPORTUL MCV. Mark Gray: S-au remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor

RAPORT CE. Fără progrese în cazuri de corupţie privind achiziţiile publice: procese lungi, pedepse mici

Leonard Orban: Mă aştept la un raport mixt, cu accent pe îndeplinirea recomandărilor din vară

Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre

Ponta despre raport: „Asta e justiția după patru ani și 10 luni cu dl. Băsescu”

„În privinţa reformei sistemului judiciar şi luptei anticorupţie au fost făcute anumite progrese în ultimele şase luni. România trebuie să facă mai mult pentru a stabiliza statul de drept, independenţa justiţiei şi pentru a implenmenta toate recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a început Mark Gray prezentarea raportului.

Citiți cele mai importante puncte ale raportului, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri