Judecătoare de la Înalta Curte, la un pas de judecată. Ar fi primit mită excursii și poșete de lux 

Data publicării:
dna intrare - corp-2

Aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

O altă judecătoare de la ÎCCJ, Corina Corbu, este acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului.

O fostă judecătoare de la Curtea Supremă, Iuliana Pușoiu, este de asemenea acuzată de luare de mită și uz de fals.

Opt persoane sunt urmărite penal în acest dosar, arată un comunicat al DNA.

Procurorii o acuză pe Gabriela Bîrsan, judecător la instanţa supremă şi fost preşedinte al uneia dintre secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență. Mai exact, Gabriela Bîrsan, dar și una dintre fostele sale subordonate – fostul judecător Iuliana Pușoiu – ar fi luat în mai multe rânduri sume de bani, bunuri (haine, poșete) sau excursii din partea unui om de afaceri pentru a da decizii favorabile în dosarele pe care una dintre societățile acestui om de afaceri le avea pe rolul instanței supreme. Relația era intermediată, susțin procurorii DNA, de doi avocați, puși și ei sub acuzare în acest caz.

De asemenea, doi judecători de la instanța supremă sunt acuzați în acest caz de favorizarea infractorului, respectiv fostul președinte al secției penale, Anton Pandrea, cel care a emis autorizația de interceptare în acest caz și care ulterior le-a transmis celor două magistrate vizate de aceste autorizații de interceptare că sunt anchetate de DNA. Informația a ajuns la cele două colege prin intermediul Corinei Corbu, în prezent judecător la instanța supremă, însă la vremea respectivă Corina Corbu ocupa un post de secretar în cadrul CSM.

Ancheta este demarată încă din anul 2011. La vremea respectivă, procurorii DNA chiar au făcut percheziții în locuința Gabriele Bîrsan, însă ulterior ancheta a fost cumva întârziată pentru că Gabriela Bîrsan, dar și soțul ei, Corneliu Bîrsan, la vremea respectivă judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au invocat imunitatea de care se bucura acesta din urmă și, automat, și soția sa, potrivit prevederilor legislației europene, așa că toate probele strânse inițial au fost anulate, în urma unei decizii a CEDO.

Ancheta a fost reluată și abia acum procurorii DNA au descoperit întreg mecanismul pe care îl foloseau magistratele de la Înalta Curte pentru a da decizii favorabile societății omului de afaceri, astfel încât să creeze aparența unor hotărâri legale. Prin urmare, DNA a decis punerea în mișcare a acțiunii penale, etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului.

Omul de afaceri se numește Gabriel Chiriac și este una dintre cele mai bogate persoane din Botoșani. El avea pe rolul instanței supreme două procese, la secția de contencios administrativ. Omul de afaceri încerca strămutarea proceselor, tergiversarea lor și pentru a obține aceasta le-ar fi oferit judecătoarelor excursii la Paris și Malaezia, dar și mai multe bunuri – haine foarte scumpe, pantofi și poșete de la cunoscute case de modă. 

Faptele ar fi avut loc în perioada 2010-2011.

Cele opt persoane puse sub acuzare în acest caz sunt cele două judecătoare Gabriela Bîrsan și Corina Corbu, doi foști judecători, șoferul angajat al instanței, doi avocați, soț și soție, dar și omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri