Reacţia judecătoarei Camelia Bogdan la înregistrările lui Sebastian Ghiţă

Data actualizării: Data publicării:
basescu la digi

Judecătoarea Camelia Bogdan, despre care fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit în cadrul unui înregistrări făcute publice de Sebastian Ghiţă, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) după ce, din spusele lui Băsescu, reiese că ea ar fi fost trimisă să-l judece pe Dan Voiculescu imediat ce a fost promovată la Curtea de Apel Bucureşti. Nici la nivel de glumă nu este tolerabil să se folosească sintagma "magistrat executant" sub paravanul libertăţii de expresie, a spus Camelia Bogdan.

basescu la digi

"Este greşit că se acreditează ideea că în sistemul judiciar există magistraţi dispuşi să facă închisoare pentru obţinerea unor avantaje în carieră, cum ar fi promovarea într-o funcţie de execuţie în schimbul pronunţării unei soluţii de condamnare”, a declarat Camelia Bogdan pentru News.ro

Judecătoarea susţine că nu este permis să spui despre un magistrat că este executant sub pretextul libertăţii de exprimare şi că acest gen de formulări  reprezintă atacuri la statul de drept.

"Nici la nivel de glumă nu este tolerabil să se folosească sintagma «magistrat executant» sub paravanul libertăţii de expresie şi astfel să se lezeze prestanţa unui sistem judiciar, a unui stat de drept în ansamblul sau. Este un atac la statul de drept. Am aşteptat să se autosesizeze CSM-ul în urma declaraţiilor fostului preşedinte şi dacă nu o va face, voi cere eu apărarea reputaţiei”, a mai precizat Camelia Bogdan.

Ea a salutat decizia Parchetului instanţei supreme de a se autosesiza şi a deschide un dosar penal în urma acestor înregistrări. 

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a deschis, miercuri, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informaţiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană cu care discuta despre informaţii pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluţionare.

“În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianuarie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare”, a anunţat Ministerul Public.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa, în urmă cu două săptămâni, a avut patru apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cel al procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu "felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că salută decizia parchetului de a se autosesiza şi că recunoaşte înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă, precizând că sunt din ”discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editate ”ceea ce este de natură a crea unele confunzii”.

Conform înregistrării făcute publice, Băsescu transmite unui interlocutor că are înregistrări cu toţi, sugerând că este vorba despre un stat mafiot şi despre nemulţumirea faţă de faptul că judecătoarea Bogdan a intrat în dosarul ginerelui.

"Voce: Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, Bogdan. Da' să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet.
Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

Voce: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot. Na, eu ştiu ce spun.

Voce: Probleme cu dosarul Voiculescu?

Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care, cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea «mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan». Să vezi după o zi când spuneau «Am vorbit cu Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut sa-i dea doar zece». Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii!

Voce: Sunteţi supărat pe ei.

Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!".

Ulterior, judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, a spus că nu a avut niciodată o întrevedere cu Coldea sau cu Băsescu şi că nimeni nu i-a sugerat vreo soluţie în acest dosar.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a dispărut din 21 decembrie, când nu s-a mai prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova din Ploieşti, unde trebuie să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va lua în discuţie joi înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestarea preventivă în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri