Judecători: Corupția, amenințare pentru democrație

Data publicării:
DNA 2

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că i-ar fi cerut lui Sorin Ovidiu Vîntu 1 milion de euro ca să îl scape de o condamnare. Judecătorul a considerat că apărarea lui Rudel Obreja, care s-a declarat o victimă, nu este susţinută de probe.

Instanta a explicat şi de ce a dictat pedeapsă cu executare, deşi traficul de influenţă n-a fost niciodată pus în practică. „Este o infracţiune de corupţie, iar în prezent acest fenomen reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi drepturile omului, punând în pericol stabilitatea instituţiilor democratice şi a fundamentelor morale ale societăţii”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Motive similiare au avut şi magistraţii care au trimis-o în arest pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în toamna anului trecut.

„Lăsarea în libertate a celor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de corupţie”, potrivit motivării ÎCCJ.

În primăvara anului trecut, fostul judecător Stan Mustaţă ajungea în arest preventiv. Procurorii aveau probe că ar fi cerut mită, prin intermediari, pentru a da decizii cu dedicaţie.

„Onestitatea magistraţilor este o condiţie esenţială nu doar pentru înfăptuirea actului de justiţie, ci şi din perspectiva conservării nealterate a mijloacelor de ultimă instanţă pe care statul trebuie să le aibă pentru contracararea corupţiei sau cel puţin limitarea efectelor”, se arată în motivarea Curții de Apel Bucureşti.

Procesul magistratului este în faza finală, după ce a fost condamnat de prima instanţă la aproape 11 ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri