Judecătoria din sufragerie

Data publicării:
judecator sentinta

Pentru angajaţii Judecătoriei Deta, din judeţul Timiş, să facă dreptate este o adevărată provocare. De14 ani, îşi desfăşoară activitatea în patru apartamente. Deciziile importante sunt luate într-o fostă sufragerie, unde a fost amenajată sala de judecată. La rândul lor, arestaţii sunt ţinuţi într-o fostă bucătărie. Inspecţia Judiciară a semnalat într-un raport din primăvară că spaţiul este impropriu, dar nu s-a schimbat nimic.

Daniel Herman, preşedintele Judecătoriei Deta: „Avem arhiva, registratura, biroul grefierilor şi sala de şedinţe... Cel de-al treilea apartament.”

Din 2002, de când au primit spaţiul de la Ministerul Justiţiei, cei 14 angajaţi ai Judecătoriei Deta fac dreptate în patru apartamente dintr-un bloc situat în centrul oraşului.

Singura sală de judecată a fost amenajată într-o fostă sufragerie, iar din lipsa spaţiului masa judecătorului, a procurorului şi a grefierului au fost aşezate una lângă cealaltă.

Daniel Herman, preşedintele Judecătoriei Deta: „Oamenii aşteaptă pe hol. Ne descurcăm cum putem. La etajul doi, bucătăria a fost transformată în camera în care sunt lăsaţi deţinuţii în procesele cu arestaţi.”

Nemulţumiţi de spaţiu sunt atât localnicii care-şi caută dreptatea în instanţă, cât şi avocaţii din oficiu.

Valeriu Răuţă, decanul Baroului Timiş: „Pentru avocaţii care acordă asistenţă juridică din oficiu nu s-a putut repartiza o încăpere, deşi legea de organizare a avocaturii prevede obligaţia instanţelor de a asigura o încăpere, un spaţiu pentru asistenţa din oficiu.”

Localnic: “Este foarte mic, e de neconceput pentru că judecătoria trebuie să fie primul loc, să aibă clădirea spaţiu suficient ca să poată lucra.”

Problema sălilor înghesuite a fost semnalată în primăvară şi într-un raport al Inspecţiei Judiciare. "Judecătoria Deta îşi are sediul într-o clădire care este improprie desfăşurării activităţii de judecată. (...) Prin dimensiunea spaţiului, afectează respectarea principiului publicităţii şedinţelor de judecată, accesul justiţiabililor fiind limitat." (Sursa: Raportul Control la Curtea de Apel Timişoara)

Judecătoria Deta este subordonată Tribunalului Timiş. Reprezentanţii instituţiei au refuzat să comenteze situaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri