Judecătorii au motivat sentința de condamnare a lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive. Poate începe apelul (presă)

Data publicării:
dragnea pe ganduri PACHET_LD_180310_psd_congres_05_inquam_photos_octav_ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Completul de trei judecători de la Înalta Curte ar fi dat motivarea la sentința prin care Liviu Dragnea este condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive. Din acest moment poate începe apelul în acest dosar la completul de cinci judecători.

dragnea pe ganduri PACHET_LD_180310_psd_congres_05_inquam_photos_octav_ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea a fost condamnat la 21 iunie la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare plus interzicerea unor drepturi pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive. Sentința a venit după trei amânări succesive. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la completul de 5 judecători, dar pentru aceasta este necesară motivarea deciziei inițiale.

Informația că judecătorii au motivat condamnarea este confirmată de sursele G4Media.

Știrea referitoare la apariția motivării a fost publicată inițial de Antena 3, care reproduce și un fragment din această motivare:

„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenție, folosindu-se de influență, autoritatea și puterea conferită de funcțiile deținute – președinte atât al organizației județene a P.S.D. Teleorman, cât și al Consiliului Județean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu (…)În reușita demersului său infracțional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea față de inculpata Alesu Floarea”, se arată în motivare, potrivit Antena 3.

Decizia de condamnare a liderului PSD a fost luată pe 21 iunie de un complet de trei judecători ai Înaltei Curți, format din magistraţii Constantin Epure, Geanina Arghir şi Ştefan Pistol. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, preşedintele completului, Ştefan Pistol, făcând opinie separată, în sensul achitării liderului PSD.

Atât procurorii DNA, cât şi o parte dintre inculpaţii din procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman au declarat apel la decizia de condamnare a liderului PSD. Nu și Bombonica Prodana, fosta soție a liderului PSD, care a fost achitată, aşa cum a cerut şi DNA, după ce şi-a plătit partea ei de prejudiciu: peste 30.000 de lei din totalul de 108.000 de lei.

„Ieri am asistat la o execuție în masă, au fost condamnați 9 oameni ca să fiu eu condamnat”, spunea Liviu Dragnea a doua zi după decizia judecătorilor, într-o primă reacție după ce a fost condamnat.

Procurorii îl acuză că pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea a aranjat să fie angajate la Protecţia Socială două membre PSD, care nu au trecut niciodată pe la acel serviciu. Liviu Dragnea s-a declarat mereu nevinovat, dar anchetatorii au cerut magistraţilor să îl pedepsească dur, cu şapte ani şi jumătate de închisoare. Paguba adusă statului este puţin peste 100.000 de lei, iar un parlamentar social-democrat a elaborat la un moment dat un proiect de lege în care abuzul în serviciu, acuzaţia care i se aduce lui Dragnea, să fie considerată infracţiune doar de la 200.000 de euro în sus.

Citiți și: 

Mărturia unei angajate fictiv: "Eu mă bucur de procesul ăsta, pentru că așa simt că mă eliberez de Dragnea și de trecut"

Martor, despre cele două "vedete" de la DGASPC Teleorman: "Ele lucrau de fapt la sediul unui partid"

Martor, în timpul procesului lui "Dragnea-Dumnezeu": Tuturor le e teamă de el

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri