Judecătorii care au achitat-o pe Mariana Rarinca, cercetați disciplinar

Data publicării:
mariana rarinca captura 03 11 2015

„Inspectorii judiciari din cadrul Direcției de inspecție judiciară pentru judecători au dispus, prin rezoluția din 29 octombrie 2015, exercitarea acțiunii disciplinare față de doamna Găgescu Risantea și domnul Dolache Damian, judecători la Curtea de Apel București, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) și art. 99 lit. t), raportat la art. 991 alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În motivarea acțiunii disciplinare s-au reținut următoarele:

Raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. s) — judecătorii au utilizat expresii inadecvate în cuprinsul deciziei penale nr. 733/ A/ 20.05.2015, motivarea fiind în mod vădit contrară raționamentului juridic și de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de magistrat;

Raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) — au fost nesocotite normele de drept procesual, prevăzute de art. 342, 344-347 din Codul de Procedură Penală, care reglementează procedura camerei preliminare.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorilor în cauză”, se arată în comunicatul Inspecției Judiciare.

Mariana Rarinca, femeia acuzată că a șantajat-o pe șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București, la trei ani de închisoare cu suspendare. Totodată, ea este obligată să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Trei ani de închisoare cu suspendare pentru Mariana Rarinca

Potrivit DNA, în perioada august/ septembrie 2013 — 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenințat-o pe Livia Stanciu cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromițătoare pentru aceasta și pentru soțul acesteia.

În schimbul nedivulgării către presă a acestor informații, presupus compromițătoare, Mariana Rarinca i-ar fi pretins șefei ÎCCJ suma de 20.000 de euro.

Inițial femeia a primit o sentință de trei ani cu suspendare, apoi Curtea de Apel București a desființat sentința și a achitat-o iar în final, după contestația procurorilor, a fost condamnată definitv

Femeia acuzată că ar fi şantajat-o pe şefa instanţei supreme, achitată. Acum cere daune pentru lunile de detenţie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri