Judecătorii CSM avertizează: Sunt trei proiecte legislative care vor produce o avalanşă de procese

Data publicării:
CREDIT BANCA DOSAR HARTII AGERPRES

Legea dării în plată va aduce în faţa instanţei atât bancherii care contestă legea, cât şi datornicii care s-ar împotrivi băncilor dacă acestea nu le acceptă cheile de la casă. Şi nu este singura lege care va genera procese, spun judecătorii.

Alina Ghica, judecător în Consiliul Superior al Magistraturii: „Judecătorii care vor fi sesizaţi de persoanele fizice vor avea de ales între Directiva 17, pentru că pentru noi, ca judecători este preeminentă legislaţia europeană, mai ales atunci când vine în contradicţie cu legislaţia naţională, fie legea insolvenţei persoanei fizice, fie legea dării în plată. Va fi o provocare pentru instanţele din România”.

Deocamdată, niciuna dintre cele trei legi invocate de judecători nu este în vigoare. Legea dării în plată se află în dezbaterea Parlamentului, iar cea privind falimentul personal va fi aplicată de la 1 ianuarie 2017. Cu întârziere ar putea intra în vigoare şi legea care transpune o directivă europeană din domeniul creditelor pentru locuinţe. Aceasta avea termen de aplicare 21 martie.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR: „Mai sunt câteva zile, nici vorbă de acest pachet de legi, nici Parlamentul, nici iniţiatorii, cei care au iniţiativă legislativă şi aici mă refer direct la ANPC n-au mişcat un deget ca să pună în practică această directivă”.

Deşi normele europene sunt din 2014, Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor încă lucrează la modificarea proiectului de lege care transpune cerinţele europene.

Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii pentru Protecţiei Consumatorilor: „Săptămâna viitoare va avea loc o ultimă dezbatere cu mediul bancar, cu asociaţiile de consumatori şi vom avea punctul final, ea va sta pe site-ul pentru transparenţă decizională o perioadă de timp şi apoi va intra în procedura de avizare ministerială”.

Directiva europeană nu se aplică şi celor cu credite existente. Înainte de a executa silit un datornic, banca va trebui să îi ofere soluţii de reducere a ratelor. Abia apoi, se ajunge la proces şi la executarea silită. Falimentul personal va deveni şi el o soluţie.

Va oferi un răgaz de cinci ani celor care nu îşi mai pot plăti ratele, timp în care nu pot fi executaţi silit, dar nu toţi datornicii vor putea apela la această lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri