Judecătorul Stan Mustaţă și grefiera Mariana Curea, arestați preventiv 

Data publicării:
stan mustata 2

Actualizare 01.00 Judecătorul și grefiera au primit mandat de arest preventiv pentru 30 de zile.

Actualizare 21.50 Judecătorul și grefiera au fost aduși la Curtea de Apel. Imaginile au fost comentate în direct la Digi24 de analistul Emil Hurezeanu:


Actualizare 18:30: Pe numele judecătorului de la Curtea de Apel București Stan Mustață a fost emis un mandat de reținere pentru 24 de ore. De asemenea, grefiera Mariana Curea a fost și ea reținută.


El a spus că acuzațiile sunt nefondate și se bazează „pe frânturi de discuții” și pe interpretarea unor „glume”, prietenul său fiind foarte glumeț.

Întrebat dacă își reproșează ceva, judecătorul a spus: „Poate am o responsabilitate în a-mi alege cu mai multă grijă prietenii”.

Judecătorul, suspectat că ar fi luat mită în șase dosare, iar într-unul dintre ele ar fi fost implicat Cristian Borcea, trebuia să se pronunțe azi în dosarul ICA, în care este judecat Dan Voiculescu. „N-am prieteni și nici dușmani politicieni”, a spus Mustață când a sosit la sediul DNA.


Procurorii anticorupţie susţin că din octombrie anul trecut şi până în aprilie anul acesta, judecătorul Stan Mustaţă şi alte cinci persoane învinuite în acest caz dădeau informaţii secrete din dosare. În schimbul unor sume de bani sau a unor bunuri.

Printre dosarele judecate de Stan Mustaţă se numără cel al preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, sau contestaţia fostului manager al Stelei, Mihai Stoica împotriva condamnării primite în dosarul Transferurilor.

Potrivit anchetatorilor, judecătorul şi grefiera Mariana Curea strângeau informaţii din diverse dosare aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Cu ajutorul intermediarilor ar fi contactat persoanele aflate după gratii, dispuse să plătească pentru eliberare. Tot anchetatorii spun că gruparea nu se dădea în lături să ajute nici criminali sau şantajişti.

În această dimineaţă, magistratul urma să se pronunţe în cazul unor excepţii ridicate de apărătorii lui Dan Voiculescu în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Întrebat dacă avea cum să tergiverseze dosarul, el a răspuns negativ.

Nu, nu aveam cum, ar fi ieșit la iveală, trebuie documentare, o soluție dată potrivit legii, trebuie să te documentezi ca să o dai inclusiv o încheiere de la ICCJ în care am soluționat o problemă”, a spus Stan Mustață.

La termenul din 8 aprilie din dosarul lui Dan Voiculescu, judecătorul Stan Mustaţă a cerut să se retragă din complet pe motiv că în presă au apărut informaţii „neadevărate”, în care se vorbea despre interesele sale în acest dosar. Cererea a fost însă respinsă. Atitudinea magistratului a fost lăudată atunci de Dan Voiculescu.

„Cred că judecătorul a observat că în spaţiul public a fost acuzat că a fost părtinitor în caz. Nici nu știu unde a apărut porcăria asta. Îl felicit. Un judecător care are puterea să spună mă abţin până se lămuresc lucrurile e de toată lauda”, spunea Dan Voiculescu pe 8 aprilie.

Acum, Dan Voiculescu cere anchetarea procurorilor care l-au pus sub învinuire pe judecătorul Stan Mustaţă.

L-am rugat pe procurorul general, dacă consideră că e cazul, să facă o anchetă la DNA. Acest DNA nu e deasupra legii. Dacă se va considera că nu e necesară, voi face o sesizare și la Parlament”, a adăugat el.

În acelaşi timp, procurorii susţin că intermedierile aveau loc într-un apartament din cartierul bucureştean Colentina. Florian Alexandru ar fi fost unul dintre cei care negociau sumele de bani pentru informaţiile divulgate din dosare.

„Nu s-a intervenit pentru nimeni. Nu s-a dat și nu s-a luat niciun ban. Nu ne întâlneam cu nimeni acolo. Ma întâlneam eu cu prietenul meu, mâncam acolo”, a spus Florin Alexandru, învinuit.

În dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu a fost condamnat de prima instanţă la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri