Justiția sârbă respinge extrădarea lui Sebastian Ghiță

Data actualizării: Data publicării:
160929_sebastian_ghita_007_INQUAM_Octav_Ganea
Sebastian Ghiță. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Magistrații de la Belgrad cred că fostul parlamentar Sebastian Ghiță ar fi persecutat politic în România. Ei au respins cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției.

Decizia a fost luată de Consiliul Penal al Înaltei Curți de la Belgrad.

Autoritățile din România sunt acum puse într-o situație dificilă. Mai au o cale de atac, dar aceasta poate fi folosită dacă Sebastian Ghiță ar fi condamnat într-unul din cele cinci dosare în care a fost trimis în judecată. În două dintre acestea au fost date soluții de achitare, în primă instanță, în cazul său.

Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembriei 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune.

În 7 iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că statul român se află în procedură de extrădare în cazurile Sebastian Ghiţă şi Elena Udrea, în cazul lui Ghiţă fiind făcută cererea de extrădare transmise completările solicitate de Serbia.

Sebastian Ghiţă este cercetat sau judecat în cinci dosare penale, iar pe numele lui există un mandat de arestare emis în lipsă. El a fost achitat în primă instanţă în dosarul în care era acuzat că a obţinut ilegal informaţii de la şefi ai Poliţiei şi Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel din Prahova, precum şi într-un dosar în care era judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri