Sari la conținut

K.Iohannis: E îngrijorător că președintele Camerei e condamnat penal și președintele Senatului e trimis în judecată

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la CSM, în contextul în care avertiza asupra unei eventuale legi a graţierii şi a amnistiei, că „nu poate să nu observe” că în Parlament şeful Camerei Deputaţilor este condamnat penal, iar şeful Senatului este trimis în judecată, ceea ce reprezintă o „circumstanţă îngrijorătoare”.

IOHANNIS DRAGNEA TARICEANU_24_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare”, a spus Iohannis.

El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care avertiza asupra unei eventuale legi privind graţierea şi amnistierea pedepselor, spunând că există politicieni care şi-au făcut din asta „un deziderat”.

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului CSM. El a arătat că o astfel de lege nu numai că „ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni”, iar dacă va fi promovată se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale.

Iohannis a spus că o lege a amnistiei şi a graţierii este un „deziderat” al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi "albirea" dosarelor unor oameni politici cu probleme.

„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că se va opune „cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale” unei astfel de legi.

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că „speră că nu o va lua în nume personal”, dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

Citiţi şi:

Ministrul Justiţiei îi răspunde preşedintelui: Legea permite

Pe aceeași temă