Klaus Iohannis a semnat decretul pentru amânarea pensionării anticipate a magistraţilor până în 2022

Data publicării:
statueta justitie
Foto: GettyImages

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru amânarea pensionării anticipate a magistraţilor până în 2022, legea fiind votată de Senat în 11 decembrie, în calitate de for decizional.

Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

Senatul a decis, în şedinţa de plen de miercuri, în unanimitate, cu 81 de voturi „pentru”, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022, menţinându-se pentru următorii doi ani vechimea minimă de 25 de ani.

De asemenea, senatorii au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

Propunerea a fost făcută "ţinând seama de faptul că, în mod previzibil, acest sistem de pensionare anticipată va avea un impact major asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor, eficienței și calității actului de justiție, generând riscul de scădere substanțială a numărului magistraților în activitate, noua lege reglementând concomitent și creșterea perioadei de formare pentru intrarea în magistratură, precum și a vechimii necesare pentru promovarea la instanțe și parchete".

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri