Sari la conținut

Klaus Iohannis avizează cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, în dosarul în care este acuzat de ucidere in culpă.

160920_ICCJ_OPREA_001_INQUAM_Octav_Ganea

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele a declarat că va încuviinţa începerea urmării penale a fostului ministru de interne Gabriel Oprea, încă de joi, după ceDNA a cerut aviz, în ancheta referitoare la moartea polițistului Bogdan Gigină.

Klaus Iohannis: „Cred că mă bănuiţi că rămân coerent cu propriile abordări. Mai simplul: da, voi da curs acestei cereri.”

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 octombrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Oprea Gabriel, fost Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, informează Administraţia prezidenţială.

Direcția Națională Anticorupție a trimis, joi, Administrației Prezidențiale referatul prin care cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost ministru. 

În primă fază, cererea DNA a fost trimisă Senatului României, unde a fost respinsă. După ce fostul vicepremier a demisionat din Parlamentul României, procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată președintelui.