L. C. Kovesi, 26 de voturi în Comisia LIBE | Anunţul făcut de Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
laura codruta kovesi ID32400_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi e tot mai aproape de numirea ca şef al procurorilor europeni, în ciuda opoziţiei vehemente a guvernului de la Bucureşti. Fosta şefă DNA a primit cele mai multe voturi în ambele comisii din legislativul comunitar cu atribuţii în acest sens. Acum, totul depinde de negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, pe 7 martie vom afla următorii paşi. Mai exact, dacă va fi şi un vot în plen privind candidatura Laurei Codruţei Kovesi sau se va lua o decizie comună parlament - consiliu, fără alt vot.

Pentru Laura Codruţa Kovesi, vestea celei de-a doua victorii în tot atâtea zile a venit când fosta şefă a DNA se afla deja pe aeroport, aşteptând să urce în avionul care o aducea acasă.

Laura Codruţa Kovesi, candidat la Parchetul European: „Acum am aflat că am ieşit prima. Sunt foarte bucuroasă. Vă mulţumesc tuturor celor care m-aţi susţinut”.

Şi când a ajuns la Bucureşti, fosta şefă DNA a mulţumit celor care au crezut în ea.

„Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiție român. Este un vot pentru tot cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta cu corupția și au susținut statul de drept. Este un vot pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care lucrează sub presiune”, a precizat fosta șefă a DNA.

„Eu aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și aștept decizia decidențior europeani. M-am înscris singură în această procedură, ca procuror, ca profesionist, nu am avut sprijinul guvernului de la București. Nici nu l-am cerut, nici nu l-am așteptat și nici nu-l aștept”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

La numărarea voturilor în comisia LIDE, eurodeputatul Judith Sargentini a întrerupt-o pe Maria Grapini, care părea să încurce foile şi numerele.

„- Staţi aşa! Staţi aşa!

- Vă rog, vă rog, vă rog... scuze!

- Nicio problemă, dar lăsaţi-mă pe mine să fac asta.

- Una, două, trei, ... 24, 25, 26”.

De altfel, Maria Grapini este cea care a atacat-o pe Laura Codruţa Kovesi în timpul audierii şi tot ea o acuză pe fosta şefă DNA de minciună şi dezinformare.

Maria Grapini, europarlamentar: „Au fost foarte multe dezinformări. La audieri au fost cel puţin 3 minciuni. Pe bună dreptate acum, Consiliul are în mână un as”.

Cristian Preda, europarlamentar: „Cum victoria e clară, nu poate să apară nicio surpriză. Acest nume, odată validat de şefii celor 8 grupuri, va fi trimis Consiliului. Doar acest nume va fi trimis, nu şi ale celorlalţi 2”.

În ţară, politicienii s-au împărţit şi ei în două tabere, iar acuzaţiile şi reproşurile au curs din belşug

Dan Barna, preşedintele USR: „E o palmă pe care majoritatea o primeste de la partenerii europeni.”

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE: „Este o exemplificare perfectă care ne vine de la PE care sigur este foarte generos ca să ne înveţe pe noi că în justiţie nu trebuie să intervină factorul politic şi ne-a făcut astăzi o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „Condamn ferm atitudinea de sabotaj care a fost realizată de coaliţia majoritară PSD – ALDE care au trădat România.”.

După 7 martie vor începe negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European în urma cărora Laura Codruţa Kovesi ar putea deveni procuror şef european. Noua instituţie judiciară va începe să funcţioneze însă cel mai devreme de anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri