Kovesi: Acuzaţiile împotriva lui Dan Voiculescu se prescriu în şase luni. E necesară o sentinţă, indiferent care

Data publicării:
kovesi-1

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că acuzaţiile formulate împotriva lui Dan Voiculescu în dosarul ICA se prescriu în decembrie 2014. Important este să existe o soluţie în acest caz, a spus şefa procurorilor anticorupţie, indiferent care, înainte de prescripţia răspunderii penale şi pentru a se evita suspiciunile cu privire la cei care ar îngreuna cu intenţie judecata.

În dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Bucureşti faptele se vor prescrie în luna decembrie 2014, a spus marţi seară Laura Codruţa Kovesi la TVR 1.

Un dosar care a fost pe rolul instanțelor de judecată mai mult de şase ani este important să se soluționeze printr-o hotărâre. Indiferent că este de condamnare, de achitare, important este să nu stăm şi să aşteptăm ca într-un dosar să intervină prescripția răspunderii penale, pentru că atunci putem să fim suspicioşi cu privire la activitatea celor care trenează judecarea unui dosar aşteptând să intervină prescripția. Este important să se dea o soluție indiferent care este”, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare – ICA, în care este inculpat şi omul de afaceri şi fondatorul Partidului Conservator Dan Voiculescu, a fost amânat din nou marți, pentru 1 iulie, de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Avocaţii inculpaţilor au cerut instanţei scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea acesteia pentru repartizare aleatorie unui nou complet de judecată, după ce un magistrat a fost reţinut de procurori la ultimul termen, iar un alt judecător a cerut pensionarea începând chiar cu data de 1 iulie.

Magistraţii au rămas în pronunţare, urmând să stabilească dacă vor judeca în continuare această cauză în acelaşi complet sau dacă scot dosarul de pe rol şi îl trimit spre repartizare aleatorie.

Dan Voiculescu este acuzat că a prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro în Dosarul Institutului de Cercetări Alimentare. Tribunalul Capitalei, prima instanţă, l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. Aceeaşi instanţă a respins şi o primă tentativă de anulare a privatizării ICA.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare cu executare, precum şi fostul ministru Sorin Pantiş.

DNA, la fel de activ pe perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare

Referindu-se la activitatea DNA în timpul campaniei electorale, Laura Codruţa Kovesi a mai spus la TVR 1 că aceasta nu a cunoscut modificări: „Din punctul meu de vedere, activitatea DNA a funcţionat la aceiaşi parametri ca şi în alte perioade. Este evident că o astfel de apreciere, că noi, în campania electorală, nu avem activitate, este incorectă.

Procurorul-şef al DNA nu consideră că în România corupţia ar fi mai pronunţată decât în alte ţări est-europene. Chiar şi luând în calcul numărul mare de trimiteri în judecată a unor demnitari, oameni politici şi magistraţi, „nu este vorba de un nivel de corupţie mai ridicată la noi, ci de o eficienţă a activităţii DNA şi de o prioritate pe activităţi. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi cetăţeni care ne sesizează privitor la anumite fapte de corupţie. Poate mulţi au procese şi suspiciuni”, a spus Kovesi.

Întrebată care este soarta dosarelor deschise pe numele parlamentarilor pentru care colegii lor au respins avizele DNA, procurorul-şef al instituţiei anticorupţie a precizat că „în cazul domnului Chiţoiu s-a oprit ancheta. Nu mai putem cere niciodată aviz din partea Parlamentului, decât dacă apar fapte noi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri