Kovesi: Acuzațiile ministrului, nereale și nedovedite. Toader: Dezbaterea trebuie să continue

Data actualizării: Data publicării:
180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, răspunde celor 20 de „categorii de acte și fapte” în baza cărora ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut revocarea.

kovesi conferinta dna_Inquam Photos Octav Ganea (4)
Foto; Inquam Photos / Octav Ganea

La ședința secției de procurori a CSM, Kovesi a spus că acuzațiile din raportul lui Tudorel Toader sunt „nereale, nedovedite și netemeinice”.

Kovesi a mai arătat că, de când a preluat conducerea DNA, Direcţia a avut cele mai bune rezultate: „De la preluarea mandatului, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei".

Ea a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzații aduse de ministrul Justiției.

La întrebările lui Tudorel Toader, Kovesi i-a răspuns acestuia că este pentru prima dată când ministrul îi cere punctul de vedere.

În ceea ce privește deciziile CCR invocate de Tudorel Toader, Kovesi a spus că au fost, într-un an 50 de sesizări admise de judecătorii constituționali împotriva unor instituții, dar în niciunul dintre cazuri nu s-a cerut demisia acelor șefi de instituții.

„Ministrul reproșează unui magistrat că nu a prevăzut că va urma o decizie de admitere a CCR”, a mai spus ea.

Kovesi a vorbit și despre comunicatul de presă al DNA privind OUG 13, despre care Toader spunea, în raportul său, că ar fi fost retras de pe site-ul direcției, cu motivarea că era vorba doar despre o opinie. Șefa DNA l-a contrazis: comunicatul nu a fost retras niciodată de pe site și poate fi accesat și acum.

Ea a amintit că acuzațiile de obstrucționare au fost respinse de Inspecția Judiciară și că ceea ce Toader a numit comportament „discreționar” a fost doar o evaluare subiectivă.

Toader o acuza pe Kovesi că s-a implicat în anchetele altor procurori. Șefa DNA a spus însă că această apreciere se face pe baza unor declarații apărute în spațiul public și a unor declarații din mai multe interviuri. Într-unul dintre interviuri, Kovesi spunea că „și-a asumat” un dosar.

„L-am asumat exercitându-mi atribuțiile – verific legalitatea soluțiilor emise de procurori”, a spus ea.

Ea a vorbit și despre prioritizarea dosarelor – ministrul Toader o acuza că acestea sunt grăbite în funcție de calitatea inculpatului. Kovesi spune însă că singurul criteriu a fost vechimea dosarelor.

De altfel, una dintre acuzațiile aduse de Toader se referea la mai multe declarații făcute de Kovesi în diferite interviuri. Ministrul o acuza că a criticat decizii ale CCR. Ca și în conferința de presă de săptămâna trecută, Kovesi a spus că nu este vorba de criciti aduse CCR, ci o prezentare a efectelor deciziilor Curții.

„Pentru asta există dezbateri, pentru a discuta impactul unor decizii CCR sau impactul modificării unor dispoziții legale”, a spus Kovesi.

Kovesi a răspuns și acuzațiilor că ar fi făcut „acuzații de o gravitate fără precedent care au afectat imaginea României.

„Nu știu care sunt acelea. Nu știu cum a măsurat dl ministru cât de grav am afectat imaginea României. Nu văd care e legătura între interviurile pe care eu le-am dat și discuțiile pe care le-a avut ministrul privind modificarea legilor justiției. Mai ales că mulți procurori au criticat anumite dispoziții și CSM a dat aviz negativ modificării legilor justiției”, a spus Kovesi.

E a adăugat că expresia folosită în conferința de presă din 14 februarie, „festival al inculpaților care atacă justiția”, a fost scoasă din context.

În ceea ce privește afectarea imaginii României, Kovesi amintește că DNA a fost dată ca exemplu de bune practici în mai multe rapoarte ale instituțiilor internaționale.

Investigarea persoanelor cu funcții în stat nu este o dorință a procurorilor, ci o competență a DNA, stabilită prin lege, a mai amintit Kovesi.

În ceea ce privește criticarea proiectelor privind modificarea legilor justiției, Kovesi spune că aceasta nu este un motiv de revocare.

Kovesi a vorbit despre o altă acuzație adusă de Toader, și anume condamnările primite de România la CEDO în urma unor dosare instrumentate de DNA.

„Nu a fost nicio condamnare la CEDO pe dosare DNA din 2013. Anterior preluării funcției de procuror-șef , între 2001 și 2012, au fost 12 condamnări la CEDO”, a spus Kovesi.

Kovesi a răspuns și acuzațiilor că ar fi făcut raportări eronate în ceea ce privește numărul persoanelor achitate și al celor trimise în judecată de DNA. Ea a precizat că raportările au fost făcute în baza criteriilor stabilite de CSM.

Șefa DNA a vorbit și despre acuzațiile aduse unor procurori. „Sunt cazuri singulare”, a spus Kovesi. Ea adăugat că de câte ori au fost procurori suspectați, au fost „dispuse măsuri manageriale, ordine interne care au vizat anumite verificări, s-au creat proceduri noi”.

„Ca procuror-șef, nu pot dubla ancheta Inspecției Judiciare”, a adăugat ea.

Ea a spus din nou că nu se falsifică probe în DNA și nu există dovezi că acest lucru s-ar întâmpla.

Despre cazul Microsoft: Au fost făcute mai multe controale în ultimii ani. Nu s-au stabilit elemente imputabile procurorului de caz, nici conducerii DNA.

În acest dosar au fost emise patru rechizitorii.

DNA a fost sesizată în acest caz la nouă ani după derularea faptelor. În 2014 s-a schimbat Codul penal, s-a decis de către ICCJ că termenul de prescripție curge de la semnarea contractului, nu de la efectuarea plăților.

Replica lui Tudorel Toader

Replica lui Toader, după ce Kovesi și-a încheiat raportul, a fost: „Răspunsul dvs poate fi seducător, convingător pentru cine nu se pricepe. Nu m-ați convins”.

„Sper că adevărul va ieși la suprafață”, a spus el.

El i-a reproșat Codruței Kovesi că a „denaturat” în ceea ce privește neprezentarea la comisia Alegeri 2009.

Tudorel Toader a mai spus că nu va fi prezent la bilanțul DNA, pentru că șefa Direcției nu i-a dat raportul de activitate al Direcției.

„Indiferent de avizul dat de CSM, indiferent de ce decide președintele, dezbaterea trebuie să continue”,a mai spus ministrul.

„Nu sunt aici să vă conving pe dvs. Am venit să arăt că acuzațiile sunt nereale”, a fost răspunsul lui Kovesi.

„Raportul a fost terminat ieri, azi am semnat adresele pentru a trimite raportul către invitați. V-a fost trimis în cursul zilei de astăzi”, a adăugat ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri