Ce spun procurorii DNA pe care șefa instituției vrea să-i revoce

Data actualizării: Data publicării:
170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga si Doru Tulus_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi a ajuns astăzi faţă în faţă cu procurorii pe care vrea să-i revoce şi care, la rândul lor au reclamat-o la Consiliul Superior al Magistraturii. Secţia de Procurori a luat în discuţie în această după-amiază cererea de revocare a lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei Moraru Iorga.

170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga si Doru Tulus_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa DNA a spus că ședința în care au fost audiați procurorii a fost secretă pentru că motivele revocării au apărut în două dosare în curs de invgestigare la DNA.

Kovesi nu a vrut să spună ce a decis secția pentru procurori a CSM. „Veţi primi răspunsuri de la CSM”, a spus ea.

Pe de altă parte, procurorul Țuluș spune că s-a ajuns la cererea de revocare a sa din funcție pentru că a făcut plângere la CSM.

De iubit nu m-a iubit foarte tare niciodată. După ce au apărut înregistrările în presă a prins ocazia să epureze pe criterii subiective. Și modalitatea în care am fost chemat, telefonic: excelență, hai jos că am adus aparatul (detectorul de minciuni, n.r.). Atâta umilință nu se poate. Lucrez de 23 de ani”, a spus procurorul.

„Există o tensiune de mai mut timp, nu am dat curs unor solicitări”, a spus și procurorul Mihaela Moraru Iorga. Ea nu a dat mai multe detalii, motivând că este vorba despre dosare în lucru.

Ea a dat un exemplu, referitor la unul dintre dosarele Elenei Udrea, spunând că i s-a sugerat indirect reținerea acesteia, chiar dacă Parlamentul dăduse aviz doar pentru reținere, nu și pentru arestare preventivă.

„Am ieșit și am spus că nu se impune reținerea, pentru că ar fi doar circ mediatic”, a spus procurorul.

Ea a mai povestit că i s-a cerut să ceară prelungirea unui arest preventiv, chiar dacă probele din dosar nu justificau acest lucru.


„O să cerem sa vedem cererea de revocare, pentru că n-o cunoaștem”, a spus Doru Țuluș, unul dintre cei doi procurori a căror revocare a cerut-o Kovesi. 

„Ce avem de spus o să spunem instituțional în secţia de procurori”, a spus și Mihaela Moraru Iorga, celălalt procuror.

„Nu este vorba despre niciun conflict. Este vorba despre o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori din DNA”, a spus la rândul său Kovesi.

Potrivit DNA, procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile”, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri