Kovesi explică de ce e menționată excursia în Cuba în comunicatul DNA despre Ioana Băsescu

Data actualizării: Data publicării:
160922_dna_ioana_basescu_000_INQUAM_Octav_Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul-șef anticorupție spune că menționarea excursiei din Cuba în comunicatul DNA despre Ioana Băsescu are relevanță, pentru că explică publicului ce anume cercetează procurorii anticorupție.

Procurorii au menționat în comunicatul respectiv că  Ioana Băsescu și un alt inculpat din dosar, fostul său partener, au mers în Cuba. Întrebată ce relevanță are această informație, șefa DNA a răspuns:

„Are o relevanță destul de mare. În comunicatele noastre sintetizăm starea de fapt pentru a explica publicului ce anume cercetăm. În situația în care anumite deplasări private se fac folosind bani de la instituții publice, noi putem să scriem acest lucru în comunicatul de presă. Era un element relevant în această anchetă. Sunt anumite evenimente publice care sunt cunoscute și altele nu. Nu vreau să comentez dosarul, dar când facem o afirmație este susținută de probele de la dosar”, a declarat, la Europa FM, Laura Codruța Kovesi.

Ancheta DNA vizează finanțarea campaniei electorale din 2009. Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost pusă sub acuzare și este cercetată sub control judiciar. Este bănuită că a instigat la strângerea ilegală de fonduri pentru plata unor datorii din campanie. De asemenea, sub acuzare a fost pusă şi Elena Udrea, care ar fi jucat rolul unui intermediar. Tabloul este completat cu un om de afaceri prosper căruia i s-ar fi cerut mită tot pentru finanţarea campaniei.

Ioana Băsescu și partenerul său de la acea vreme, Francesco Giovani, au folosit banii pentru care sunt acuzați că i-au spălat pentru plata unei excursii în Cuba. Banii fuseseră obținuți de la o companie de stat, Oil Terminal, pentru servicii fictive de publicitate.

Ioana Băsescu este acuzată de procurorii DNA de instigare la abuz în serviciu, precum și de  instigare la spălare de bani, iar Francesco Giovanni-Mario este acuzat de spălare de bani și de evaziune fiscală.

De ce a fost nevoie de șapte ani până la deschiderea dosarului Blaga

În contextul discuției despre dosarele care vizează finanţările ilegale ale campaniilor electorale. Laura Codruţa Kovesi a explicat de ce fapte care s-au petrecut în urmă cu ani de zile ies la iveală abia acum. Cel mai recent dosar deschis de procurorii anticorupţie îl vizează pe Vasile Blaga, care ar fi adunat bani negri pentru campania electorală din 2009.

- De ce a fost nevoie de 7 ani pentru deschiderea dosarului Vasile Blaga? a vrut să știe jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

- Eu vă răspund pentru ce se întâmplă din 2013, de când sunt în DNA. Unul din motive e că nu întotdeauna ştii ce se întâmplă exact în timp real. S-ar putea ca acum, în timp ce noi vorbim, un şef de instituţie publică să primească mită şi noi să nu aflăm acest lucru nici acum, nici peste două săptămâni, poate aflăm peste șase luni sau un an. Sau sunt situaţii în care deschidem investigaţii şi mergând pe firul probelor, ajungem la contracte mai vechi, gen ANRP, campania electorală, contracte date cu dedicaţie. Ni se întâmplă ca mergând pe firul invesigaţiei să ne întoarcem în trecut. Şi noi ne-am dori să investigăm în timp real, dar nu avem mereu nororcul, a explicat șefa DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri