Kovesi, lovitură pentru Morar: Dosarele ANRP existau în DNA când am preluat mandatul, dar nu se lucra la ele. Acum sunt verificate alte 200 de despăgubiri

Data publicării:
kovesi agerpres-4

 

La momentul preluării mandatului de procuror şef, aceste dosare au fost în DNA. A fost un caz cu un vicepreşedinte ANRP, dacă nu mă înşel Baciu, care a fost instrumentat de DNA cu acea ocazie au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare care se găseau în DNA. Nn a umblat nimeni în acele dosare foarte mulţi ani. Fiind dosare la DNA şi depăşind un anumit termen de soluţionare a trebuit să dispunem măsuri, să se lucreze ritmic în aceste dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au început să apară din 2014 şi pâăn acum. Deşi erau în DNA, nu se lucrase în ele.

Am văzut că pentru anumite retrocedări s-au oferit sume enorme de bani, milioane de euro cu titlu de mită, am văzut foarte multe dintre aceste proprietăţi care au fost supravaluate. Deci, o proprietate valora 2 milioane de euro şi a fost supraevaluată la 80 milioane de euro. Statul a dat aceşti bani, a pierdut foarte mulţi bani.

Dacă anlizăm tipologiile din aceste dosare pentru că sunt foarte multe trimise la intanţe şi o parte care se află încă pe rolul DNA, observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţi şi ANRP este o listă de TOP 10, care sunt aceeaşi. Sunt persoane care au fost trimise în judecată. Dacă erai un ceăţean simplu, care ai dobândit această proprietate şi voiai să o recuperezi în instanţă, nu aveai nicio şansă dacă nu apelai la aceşti intermediari. Dacă erai pe locul trei pe listă, la fiecare şedinţă ANRP venea cineva să zică că persoane respectivă e bolnavă şi că are prioritate. Sunt aceiaşi intermediari şi aceiaşi membri ANRP , în majoritate. Sunt sume de milioane de euro, prejudiciile la stat sunt foarte mari. În prezent avem de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. E o perioadă de timp limitată, cea în care au fost comise faptele, după înfiinţarea ANRP până în 2011 – 2012”, a declarat şeful DNA, la Adevărul live.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri