Pericolul nu a trecut. Kovesi: OUG 14 ar putea fi atacată şi declarată neconstituţională

Data actualizării: Data publicării:
kovesi jurnalul de seara 17 01

Procurorul-șef al DNA a declarat, într-un interviu pentru presa italiană, că se teme că Ordonanța de urgență 13 privind modificarea Codurilor penale ar putea intra totuși în vigoare dacă Ordonanța prin care a fost abrogată este atacată și declarată neconstituțională. 

kovesi jurnalul de seara 17 01

„Primul (motiv – n.r.), ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă”, a explicat Kovesi pentru La Repubblica, conform News.ro

Laura Codruța Kovesi a precizat că îi este teamă că și în România ca și în alte țări europene, precum Italia sau Franţa, puterea politică ar putea încerca să limiteze prerogativele autorităţii de luptă împotriva corupţiei.

„Pericolul exista şi în trecut. În ultimii trei ani, de când lucrez aici, au fost multe Guverne la conducerea ţării, unele au încercat să ridice obstacole în calea muncii noastre. Iar în aceşti ani, am văzut multe propuneri de amendamente legislative care ar fi avut consecinţe negative pentru capacitatea noastră operaţională. Acum, problema cea mai gravă este că ultimul amendament a fost abrogat oficial, dar a fost publicat în Monitorul Oficial”, a subliniat șefa DNA. 

Ordonanța de Urgență nr. 14, adoptată duminică de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.  Prin această Ordonanță a fost se abrogată în întregime OUG 13/2017 de marți noaptea și s-a ajustat două texte din Codul de procedură penală exact așa cum a spus CCR în deciziile nr. 586/2016 și nr. 614/2016. 

Totuși, în textul acestei Ordonanțe s-a strecurat o posibilă capcană. Specialiştii spun că, printre articolele menite să readucă procedura penală la forma anterioară actului adoptat de guvern în seara de 31 ianuarie, s-a strecurat şi o prevedere contrară Legii fundamentale.

Eroarea se referă la articolul 25 al Codului de procedură penală. Articolul din OUG 14 spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus deja că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Astfel, acest articol din ordonanță este neconstituțional. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri