Kovesi, pentru Euronews: Campania anticorupție se confruntă cu atacuri incredibile

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit într-un interviu pentru Euronews despre „atacuri incredibile” la adresa sistemului judiciar, pe fondul încercărilor de a elimina corupția din România.

160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Laura Codruta Kovesi / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Laura Kovesi a declarat, într-un interviu acordat acestui post de televiziune, că mai mulți politicieni și oameni de afaceri se opun campaniei anticorupție. Declarațiile survin într-un context în care parlamentarii români dezbat un proiect de lege care ar putea pune sistemul judiciar sub control politic, plan care a generat proteste de stradă și a fost criticat de magistrați și de președintele Klaus Iohannis, notează Euronews, potrivit Agerpres.

Kovesi a afirmat că, dacă va fi adoptată, legea respectivă va avea un impact negativ serios asupra independenței justiției și va aduce activitatea procurorilor sub control politic. "Va duce la subordonarea politică a procurorilor și ar putea submina serios lupta anticorupție. În opinia mea, independența justiției nu este un privilegiu al magistraților, ci un principiu fundamental într-o societate democratică", a spus Kovesi. "Doar o justiție independentă ca sistem poate asigura un proces corect; doar o justiție independentă poate asigura aplicarea legii în mod egal pentru toată lumea", a adăugat ea.

Din 2013, DNA a trimis în judecată pentru corupție 68 de oficiali, între care un premier, doi vicepremieri, 11 miniștri și 39 de parlamentari, mai notează Euronews. Kovesi a menționat că independența justiției a stat la baza condamnării a aproape jumătate dintre acești oficiali.

Ea a subliniat că "anchetele DNA au fost primite cu multă speranță și încredere de societatea" românească, deși "este adevărat și că au mobilizat un întreg sistem format din politicieni și oameni de afaceri care se simt amenințați și care sunt interesați să-și mențină controlul asupra resurselor publice".

"De aceea întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la știri false la contractarea de companii specializate în intimidare și hărțuire", a mai declarat șefa DNA.

Guvernul român nu a răspuns la solicitarea Euronews de a comenta aceste afirmații, precizează Euronews.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri