Kovesi: Sunt procurori și judecători atacați zilnic. Unii vor să fure liniștiți și noi i-am împiedicat

Data actualizării: Data publicării:
Laura Codruța Kovesi face declarații presei după ce a fost audiată cinci ore la secția specială pentru magistrați
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că în România sunt judecători și procurori atacați pentru că și-au făcut treaba. Ea a făcut declarația la Înalta Curte, unde a contestat măsura controlului judiciar impusă de secția specială pentru anchetarea magistraților.

Kovesi a fost întrebată în legătură cu acuzațiile de poliție politică lansate la adresa procurorului general Augustin Lazăr, acuzații negate de acesta și dezmințite chiar de membri ai Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și dacă există o legătură între aceste acuzații și dosarul în care ea a fost inculpată.

Bineînțeles. Și mai sunt și alți procurori care sunt atacați zilnic și alți judecători care sunt atacați zilnic pentru că și-au făcut treaba. Cu toții trecem prin aceste campanii pentru că ne-am făcut treaba și pentru că unii vor să fure liniștiți în continuare și noi i-am împiedicat. Întotdeauna încerci să ataci șefii sau pe cei care sunt cei mai vizibili în spațiul public pentru a da un semnal celorlalți.

În sistem sunt mulți procurori și judecători curajoși, deci nu avem de ce să ne temem. Se va dovedi în timp că toate aceste acuzații care au fost făcute cu privire la noi, la procurori, la judecători, nu sunt fondate”, a spus ea.

În ceea ce privește șirul de avertismente lansat astăzi de oficiali europeni și de ambasadele a 12 țări, care cer României să nu facă modificări legislative care ar afecta statul de drept, Kovesi a spus: Începând din 2016, ca fost șef DNA, întotdeauna am tras semnale de alarmă pe anumite modificări. Și nu doar eu, și Parchetul General, și CSM, și asociațiile de judecători și procurori. De doi ani, de fiecare dată s-au exprimat astfel de puncte de vedere și am arătat consecințele în cazul în care astfel de modificări vor fi adoptate. Nu s-a schimbat nimic”.

ÎCCJ a discutat astăzi contestaţia depusă de Laura Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar în dosarul în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Instanța a rămas în pronunțare și o hotărâre urmează să fie luată în această seară.

În ceea ce privește șansele sale la șefia Parchetului European, în condițiile în care a fost plasată sub control judiciar, Kovesi a spus: „O să vedem, depinde de echipa de negociatori, de cine va lua decizia. Tot ce am avut de zis cu privire la aceste lucruri le-am spus. Am încă această interdicție de a vorbi despre acest dosar, aștept decizia din seara asta cum aștept și decizia în urma negocierilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri