L.C. Kovesi: Percepția că ne bazăm foarte mult pe SRI este greșită. Ne bazăm pe cetățeni

Data publicării:
kovesi 2 -1

„În ceea ce privește percepția că ne bazăm foarte mult pe SRI, sper să-i dezamăgesc pe cei ce susțin acest lucru și nu că așa vreau eu, ci pentru că așa ne arată statistica. Din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI”, a spus procurorul-șef al DNA.

„204 dosare au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la structurile de informații și celelalte structuri ale MAI. Deci de zece ori mai mult am primit de la MAI decât am primit de la SRI. Pe ce ne bazăm? Ne bazăm pe cetățeni. Peste 87 la sută din dosarele deschise în DNA în acest an sunt ca urmare a sesizărilor venite de la persoane fizice și juridice. Nu în ultimul rând, ne bazăm pe instituții ale statului care au atribuții de control. Sunt în jur de 500 de dosare care au fost deschise ca urmare a sesizărilor venite de la diverse instituții care au atribuții de control: ANAF, Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, Curtea de Conturi. Deci dacă un procent de 0,55% este mare, atunci putem să spunem că această percepție (că DNA s-ar baza foarte mult pe sesizările venite din partea SRI, n.r.) este corectă. Dar categoric nu este”, a ținut să precizeze Laura Codruța Kovesi.

„Colaborarea cu SRI mai vizează și alte aspecte. Spre exemplu, activitățile de filaj. Noi nu avem suficient personal pentru a desfășura această activitate, care presupune o resursă umană numeroasă și resurse materiale. Dacă, mâine, Guvernul României ne alocă suficiente fonduri pentru a avea resurse materiale și umane, desigur, nu o să mai lucrăm cu SRI. Mai desfășurăm acest tip de activități și cu serviciul de informații al MAI”, a precizat procurorul-șef al DNA. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri