L. Orban: Toader a minţit. OUG privind justiţia, neanalizat. Nu a existat o solicitare a autorităţilor române

Data publicării:
Ludovic Orban vorbește cu sigla PNL în spate
Ludovic Orban critică adoptarea OUG pentru legile justiției

Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că ministrul Justiţiei Tudorel Toader a minţit atunci cand a spus că OUG privind justiţia vor fi analizate de Comisia de la Veneţia, el prezentând un răspuns primit de la comisie conform căruia actele normative nu au fost discutate la recenta reuniune plenară pentru că nu au fost traduse în timp util şi pentru că nu a existat o solicitare oficială a autorităţilor române, relatează News.ro.

ludovic orban_fb
Ludovic Orban critică adoptarea OUG pentru legile justiției. Foto: Facebook

„După cum ştiţi deja, Comisia de la Veneţia a adoptat între timp opinia finală cu privire la amendamentele aduse celor trei legi ale justiţiei. În această opinie se fac scurte referiri la măsurile introduse prin cele două OUG legate de recomandările conținute în opinia preliminară a Comisiei emisă în 13 iulie 2018. Comisia nu a putut analiza actualele prevederi ale ordonanţelor adoptate, deoarece traducerea în limba engleză a fost furnizată cu puţin timp înainte de începerea sesiunii plenare. Totodată, nu a fost primită nicio solicitare oficială de formulare a unei opinii pe tema ordonanţelor menţionate”, se arată în răspunsul transmis în 25 octombrie şi semnt de către Thomas Markert, secretar al Comisiei.

De asemenea,  documentul reaminteşte că, potrivit mandatului său, Comisia nu poate formula opinii decât la solicitarea autorităţilor centrale ale statului interesat.

Ludovic Orban a declarat că înainte de dezbaterea Comisiei de la Veneţia, după emiterea ordonanţelor 90 şi 92, referitoare la operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor, respectiv la modificarea legilor Justiţiei, a trimis o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care a prezentat succint conţinutul celor două ordonanţe şi de asemenea, a informat Comisia de la Veneţia că ministrul Justiţiei a minţit opinia publică din România spunând că cele două ordonanţe au fost emise în urma consultărilor cu Comisia de la Veneţia şi cu acordul Comisiei de la Veneţia.

„Am primit un răspuns din partea lui Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia care arată că Tudorel Toader a mai minţit o dată opinia publică spunând că în privinţa ordonanţei 90 şi 92, Comisia de la Veneţia se va pronunţa, adică va analiza aceste două ordonanţe. În scrisoarea care mi-a fost transmisă de Thomas Markert se spune aşa: Comisia nu poate să examineze prevederile celor două ordonanţe. Unu, pentru că nu au fost traduse înainte de sesiunea plenară şi doi, pentru că nu există o cerere formală de emitere a unei opinii asupra ordonanţelor din partea autorităţilor din România. Adică, din nou, Tudorel Toader a minţit spunând că se va pronunţa Comisia de la Veneţia  iar Comisia de la Veneţia îmi spune în scris, negru pe alb, că nu este sesizată nici în privinţa ordonanţei 90, nici în privinţa ordonanţei 92”, a susţinut Ludovic Orban.

Tudorel Toader afirma, în 21 octombrie, că, fără a fi examinat şi avizat OUG, Comisia de la Veneţia a reţinut rezolvarea parţială a problemei pensionării anticipate a magistraţilor, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.

Ministrul Justiţiei menţiona că, în mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneţia spre examinare şi avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri