Lanț evazionist de amploare, scos la iveală de inspectorii antifraudă

Data publicării:
agricol tractor cultura - GettyImages - 151957090-1

 

La finalul anului trecut, inspectorii de la antifraudă îi anunţau pe cei de la DIICOT că au descoperit un caz de evaziune care implică zeci de firme care fac legătura între producătorii de cereale, procesatori şi traderii din portul Constanţa.

Schema infracţională nu era una dintre cele mai complicate, dar implica 92 de firme din patru judeţe, prin urmare era nevoie de acțiuni simultane. Acestea au avut loc miercuri, iar anchetatorii au căutat hârtii şi calculatoare care să îi ajute să dovedească faptul că una era ceea ce treceau respectivele firme în acte şi alta se întâmpla în realitate.

Potrivit celor de la antifraudă, 12 firme dintre cele 92 figurau drept furnizori de cereale. Datoria acestora ar fi fost să emită facturi mari pentru cheltuieli inexistente, pentru a diminua astfel taxe către stat ale firmelor la care ajungea în final grâul.

„Prin această schemă, firmele beneficiare raportau un profit mai mic la direcţia de finanţe, ceea ce înseamna taxe şi impozite reduse. În plus, membrii reţei au dedus taxa pe valoare adăugată şi au prejudiciat bugetul statului. Printre suspecţi se aflau şi oameni bine pregătiţi în domeniul fiscal-contabil”, relatează Ana-Maria Dobre, reporter Digi24.

Achiziţii şi livrări de grâu, porumb, soia ori floarea soarelui apăreau pe respectivele facturi, dar şi materiale de construcţii sau chiar îngrăşăminte erau trecute în acte tocmai pentru a da impresia unei afaceri curate în agricultură, cu rulaj mare.

Marfa ar fi ajuns însă direct la beneficiari, iar aceştia plăteau în conturile firmelor fantomă. Membrii reţelei retrăgeau banii în aceeaşi zi de la bancomat, reţineau un comision, apoi returnau sumele firmelor beneficiare.

În total, mai bine de 21,3 milioane de euro au fost retrase în acest fel în perioada ianuarie 2011 şi aprilie 2015.

39 de percheziţii au fost făcute în Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bucureşti, iar 85 de persoane au fost audiate la DIICOT Galaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri