Laura Codruța Kovesi: Nu cred că DNA va rezolva corupția din România. Este foarte important să se ia măsuri de prevenire

Data publicării:
LAURA CODRUTA KOVESI AGERPRES

  

Laura Codruța Kovesi a vorbit la Digi24 și despre faptul că, deși DNA anchetează foarte multe nume mari pentru fapte de corupție, continuă să apară, din urmă, alte persoane suspectate pentru fapte de corupție.

Pentru mine și pentru colegii mei este extrem de greu să explicăm, cel puțin din punct de vedere juridic, cum de se întâmplă în continuare aceste lucruri. Spre exemplu, dacă vorbim de administrația publică locală, în aproape jumătate din județele României am avut primari de reședință de județ sau președinți de consilii județene care în ultimii doi ani au fost investigați, învinuiți, trimiși în judecată, unii dintre ei chiar condamnați. Cu toate acestea constatăm că infracțiunile se comit în continuare”, a spus Laura Codruța Kovesi, care a adăugat că același lucru se întâmplă și în sistemul judiciar.

Este foarte important ca toți românii să conștientizeze că acest lucru și în special conducătorii din instituții mă aștept să ia poziție cu privire la acest lucru. Nu cred că DNA va rezolva corupția din România, dar cred cu convingere că această luptă pe care DNA o duce pentru a combate corupția trebuie dublată de măsuri preventive”, a mai spus șefa DNA.

Degeaba arestăm medici în fiecare an dacă în sistemul de sănătate procedurile rămân aceleași. Degeaba arestăm profesori care dau subiectele la bacalaureat, dacă modul în care se desfășoară aceste examene rămâne același. Cred că este foarte important să se ia măsuri de prevenire, în așa fel încât împreună să încercăm să reducem acest fenomen. Nu arestând oameni vom reduce noi corupția în România”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.

Kovesi, la Digi24: „Cred că o schimbare de mentalitate a avut loc”

Șefa DNA a spus că domeniul administrației locale nu este unul predilect pentru procurorii DNA. „În fiecare an stabilim priorități, una dintre priorități a fost în domeniul administrației publice locale”, a precizat ea.

Pe de altă parte, faptul că am investigat dosare în care au fost implicate persoane ce au deținut funcții importante în instituțiile statului i-a încurajat foarte mult pe cetățeni să vină înspre noi. Au prins încredere în ceea ce face DNA și sunt foarte multe sesizări care vin de la cetățeni și care vizează fapte de corupție în administrația publică locală sau centrală”, a adăugat Kovesi.

Am observat în ultima perioadă de timp că s-a produs o schimbare de mentalitate, cetățenii sunt foarte revoltați atunci când li se cere mită și au început să facă sesizări înspre DNA. Există persoane care dețin funcții de conducere și care atunci când li se oferă mită încep să facă denunțuri și să ne anunțe că sunt persoane care le oferă mită pentru a-și îndeplini într-un anumit fel atribuțiile de serviciu. Cred că o schimbare de mentalitate a avut loc”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Digi24.

Procurorul-șef al DNA a adăugat că administrația publică va fi un obiectiv și anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri