Laura Codruţa Kovesi: Un om de afaceri disperat că i se cere mită a trimis denunţul prin fax / Deşi avertizaţi, unii urmăriţi comit în continuare fapte penale

Data publicării:
kovesi

Dosarele finalizate cu condamnări au încurajat oamenii să denunţe la DNA fapte de corupţie, a declarat şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-o emisiune televizată. Laura Codruţa Kovesi a dat exemplul unui om de afaceri care nu a mai facut faţă presiunilor de a da mită şi a făcut un denunţ chiar prin fax. Ea spune că unii dintre cei urmăriţi, deşi avertizaţi că sunt cercetaţi, continuă să comită fapte penale. Pentru şefa DNA o prioritate este şi combaterea corupţiei din justiţie.


Cred că şi ultimele cauze mari investigate, ultimele condamnări obţinute de DNA au încurajat foarte mult oamenii să vină şi să denunţe faptele penale. (...) Am avut o situaţie în care un denunţător atât de disperat era de faptul că i se cerea mită, încât pur şi simplu a denunţat trimiţând un fax. Nu ştia unde ajunge, dacă ajunge la DNA. Cu toate acestea, şi-a asumat acest risc”, a dezvăluit Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat B1 TV.

Baronii se gândesc că nu pot fi prinşi, că sunt mai inventivi sau mai deştepți decât procurorii, şi iată că nu este aşa”, a mai spus procurorul şef al DNA.

Aş împărţi oamenii în două categorii: cei care au prins curaj şi s-au prezentat la DNA pentru a face denunţuri, şi a doua categorie, a celor pe care îi cercetăm. Uneori, deşi sunt puşi în gardă, ei comit în continuare aceste fapte. Declaraţiile acestor baroni sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei. Cine este nemulţumit de activitatea noastră, poate sesiza CSM”, a afirmat Kovesi, fiind întrebată ce părere are despre faptul că Nicuşor Constantinescu dorea desființarea instituției.

Şefa DNA susţine că în Parlament a existat o voinţă unitară de a bloca cererile de arestare preventivă a unor aleşi acuzaţi de corupţie. Dar procurorii anticorupţie nu dezarmează: „Nu ar trebui să existe o astfel de procedură. Parlamentul României (...) nu ar trebui să blocheze sau să interfereze cu activitatea judiciară. (...) Când vezi că ţi se resping toate arestările pe bandă rulantă, sub diverse motive, poate lumea crede că ne descurajăm. Nu. Noi o să ne continuăm treaba”, a avertizat Laura Codruţa Kovesi.

Ea a mai afirmat că, în urma condamnărilor din ultima perioadă, există posibilitatea ca politicienii să fie tentaţi să modifice structura sau competenţele DNA. De regulă, Ministerul Justiţiei - condus în prezent de Robert Cazanciuc - este entitatea care poate propune legi în acest sens, a precizat şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri