Laura Ștefan: Instituțiile anticorupție ar trebui să supraviețuiască liderilor lor

Data actualizării: Data publicării:
laura stefan crop

Lupta anticorupție din România are șanse să meargă mai departe, după revocarea Laurei Codruța Kovesi, dacă procurori buni se vor înscrie în concursul pentru funcția de procuror-șef al DNA, spune expertul anticorupție Laura Ștefan. „E o etapă, nu e sfârșitul drumului”, adaugă ea.

Dacă am făcut ce trebuia în acești ani, instituțiile ar trebui sp supraviețuiască liderilor lor. S-a mai întâmplat asta cu DNA. Să sperăm că sistemul judiciar va găsi resursele pentru a merge mai departe. Aici depinde de procurorii buni din sistem. Toader a anunțat că deschide procedura de numire a noului șef DNA. Dacă oameni buni din sistem se vor înscrie, avem o șansă. Daca nu, nu”, a spus Laura Ștefan la Digi24.

A fost extrem de important ca preşedintele să rămână alături de principiile sale. Nu poți să susții statul de drept dacă o decizie care nu-ți convine vine către tine și nu-i dai curs. Preşedintele nu cred că a avut o opțiune. Statul de drept e despre respect deciziilor judecătorești și ale instanțelor constituționale și când ne plac, și când nu ne plac”, a adăugat ea.

România nu trăiește în vid. E parte a UE, există directive pe care trebuie să le aplice. În această privință, anumite subiecte legiferate în plan intern trebuie să fie conforme cu ce s-a stabilit la nivel european. Comisia Europeană a anunțat că nu va ezita să pună în aplicare poziția de garant al tratatelor, al aplicării legislației comunitare”, a amintit expertul.

Întrebată dacă această revocare e o victorie pentru cineva, Laura Ștefan a răspuns: Nu cred că e o victorie pentru nimeni. Nici Liviu Dragnea nu mi s-a părut încântat. E un fapt de viață, pe care și cei care și l-au dorit și cei care nu trebuie să-l accepte ca atare. E o etapă, nu cred că e sfârșitul drumului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

La scurt timp, Ministerul Justiţiei a anunţat începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus un înlocuitor Laurei Codruța Kovesi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri