Lazăr, la Digi24: Pare că cineva îl manipulează și pe ministrul Justiției. Cred că a fost luat prin surprindere

Data actualizării: Data publicării:
170307_BILANT_MINISTERUL_PUBLIC_12_augustin lazar INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Procurorul general reacţionează dur după anunțul de ieri al ministrului Justiției, care începe evaluarea sa. Se urmărește destabilizarea parchetelor și oprirea cercetărilor în dosarele aflate în curs, spune Augustin Lazăr, care a precizat, pentru Digi24, că discuția despre protocoalele Ministerului Public este una de manipulare a opiniei publice, pornită de o persoană implicată în proceduri penale.

Augustin Lazăr: Ce putem observa acum este o nouă agresiune din seria de acțiuni la adresa Ministerului Public, o instituție importantă a statutului de drept în România. Cu ministrul Justiției am avut raporturi amiabile, rezonabile în ultima perioadă, nimic nu părea că îl deranjează.

Cred că, după cum am fost eu luat prin surprindere, a fost și domnia sa luat prin surprindere de cineva care s-a gândit să lanseze în spațiul public o temă falsă, care să manipuleze opinia publică și să destabilizeze Ministerul Public.

Care este această temă - pretinsa descoperire recentă a unor noi protocoale între Ministerul Public și SRI, dar de cine este descoperită? De o persoană care este chemată să răspundă într-o procedură penală. Vă spune ceva această chestiune? Mie mi se pare deosebit de relevant, cineva care este avizat poate să observe că prin prelucrarea și agitarea acestei teme la diverse televiziuni, a doua zi dimineața brusc domnul ministru al Justiției pare a se lăsa manipulat de această temă, fiindcă alte detalii nu a dat, nici nu avea ce să dea, noi am discutat suficient în ultima perioadă încât să observ dacă ceva îl nemulțumește sau nu. Brusc, evaluare!

Asta este impresionant - să prezinți o miciună public - cine este autorul care pare că îl manipulează inclusiv pe domnul ministru, media este inteligentă, nu trebuie să îi dau eu explicații cine ar avea de câștigat din treaba asta.

Adică toate protocoalele sunt cunoscute la CSM și MJ, niciun protocol nu a fost declarat de vreo instanță ca fiind ilegal, Ministerul Public funcționează în temeiul legii și al Constituției, iar protocoalele sunt simple proceduri tehnice de lucru, cum să coopereze instituțiile respective.

Cine imaginează o astfel de schemă manipulatorie și cine se lasă manipulat de o astfel de schemă nu face decât să facă un joc ilegal, iar noi avem o opinie publică foarte inteligentă, care poate să observe aceste fapte.

Reporter: Ce urmăresc cei care fac asta?

Augustin Lazăr: Lucrurile eu zic că sunt foarte clare - destabilizarea Ministerului Public, toată lumea să se oprească din anchetele pe care le fac și să înceapă să facă pronosticuri. Nu mai avem conducere, ce să facem în continuare, să ne orientăm pe undeva. Așa se speră, lucrurile astea manipulatorii cam acolo duc.

Doresc să vă asigur că Ministerul Public este o instituție foarte bine organizată, cu oameni conștienți, care nu se lasă impresionați de aceste lucruri. Ministerul Public este alcătuit din oameni care au absolvit INM, nu din târâie-brâu, oameni foarte acasă în profesiunea lor, care își vor face datoria în continuare, vor apăra interesele generale ale statului și vor apăra drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri