Ambasada Marii Britanii: „Suntem îngrijorați” de OUG pentru modificarea Codului Penal

Data publicării:
PAUL BRUMMELL (2)

Ambasada Marii Britanii la București își exprimă „îngrijorarea” că ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal, adoptată în seara de 31 ianuarie, „ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție”.

PAUL BRUMMELL (2)

Declarația Ambasadei Marii Britanii:

Marea Britanie este unul dintre susținătorii de cursă lungă ai României în eforturile acesteia de a întări statul de drept și în lupta sa anticorupție. Dintotdeauna am avut un dialog productiv pe acest subiect cu guvernele României, indiferent de culoarea lor politică. Am colaborat cu România pe parcursul multor ani pentru a o ajuta să își îndeplinească obligațiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Cel mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la MCV, publicat pe 25 ianuarie, a subliniat progresele înregistrate de România în ultimii 10 ani în reforma justiției și în lupta anticorupție, dar a și avertizat că ‘modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate.’

Deși este prerogativul Parlamentului și al Guvernului României, alese democratic, să stabilească legislația țării, respectând Constituția, suntem îngrijorați că ordonanța de urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție. De asemenea, suntem îngrijorați cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părțile implicate.

Ambasadorul britanic, împreună cu alți șefi de misiuni diplomatice partenere din București, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, în cursul zilei de 01 februarie. Această conversație va fi urmată de alte discuții pe care Marea Britanie le va avea cu partenerii săi români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri