CNBC: După Polonia, și România dă dureri de cap Uniunii Europene

Data publicării:
Big protests in Romania-20170205-BB--6
Foto: Bogdan Buda

Polonia și România sunt două țări din Europa de Est care au pus pe jar Uniunea Europeană și investitorii în ultima perioadă, din cauza reformelor făcute în justiție, relatează CNBC. Însă, în timp ce situația din Polonia se redresează, hotărârea Guvernului Grindeanu de a face modificări la sistemul judiciar arată că urmează o perioadă zbuciumată pentru România, potrivit analiștilor citați de CNBC. 

Big protests in Romania-20170205-BB--6
Foto: Bogdan Buda

O jumătate de milion de români au protestat în acest weekend împotriva planurilor guvernului de a schimba Codurile penale astfel încât faptele de corupție să fie mai greu de pedepsit. Chiar dacă Guvernul de o lună al României a anunțat că abrogată contestata ordonanță, protestatarii nu au plecat acasă, susținând că nu mai au încredere în Guvern. Atât Uniunea Europeană cât și investitorii și-au exprimat îngrijorările cu privire la lupta anticorupție și au cerut mai multă transparență din partea României, notează CNBC. 

„Guvernul României și-a schimbat planurile, dar evenimentele recente arată clar că procesul de eradicare a corupției din România este departe de a se fi încheiat. Recentele evenimente amplifică trendul negativ al profilului de risc economic al României”, a declarat Arko Sen, director la Bank of America Merrill Lynch Global Research.

„Rămânem în scădere pe obligațiunile românești”, a adăugat Arko Sen.

În ciuda acestui pas înapoi din partea Guvernului, unii analiști sunt de părere că partidul socialist se va folosi de majoritatea parlamentară pentru a modifica legislația privind corupția.

„Hotărârea Guvernului condus de PSD de a merge înainte cu reforma legislației penale în ciuda nemulțumirii populației și a opoziției politice arată că urmează o perioadă zbuciumată, existând riscul ca piața românească să se deterioreze”, a explicat Andrius Tursa, consilier pe Europa centrală și de est la Teneo Intelligence. 

Poziția adoptată de Guvernul României ar putea nu doar să afecteze încrederea investitorilor și relația cu UE, ci chiar să aibă consecințe economice mai largi, a precizat analistul Zsolt Darvas de la think-thankul Bruegel pentru CNBC. 

România nu este singura țară care dă dureri de cap Uniunii Europene, notează CNBC. Recent, Polonia a intrat în conflict cu Comisia Europeană după ce a adoptat mai multe reforme în justiție. Guvernul Poloniei poartă acum discuții cu autoritățile de la Bruxelles pentru a-i asigura că schimbările sistemului judiciar nu vor afecta democrația.

Ambele țări au înregistrat creștere economică în ultimul an, însă investitorii spun că nu pot face o evaluare la nivel de regiune, deoarece pe plan intern situația din fiecare țară este diferită. 

„Nu putem generaliza evenimentele din România la toată regiunea. Spre exemplu, în Indexul Internațional privind corupția, Polonia se află pe locul 29, în timp ce România ocupă locul 57. Investitorii se vor orienta după situația din fiecare țară din regiune. În Polonia, după tensiunile de după alegeri care au început în 2015, credem că lucrurile iau o turnură mai pozitivă”, a spus Arko Sen de la Bank of America

Citiți și: Parlamentarii din Polonia semnează proiectele de lege fără să le vadă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri