Cristian Tudor Popescu: Singura speranţă în faţă dictaturii este în stradă

Data publicării:
ctp (2)

Demersurile împotriva Ordonanţei codurilor penale făcute de preşedinte, de CSM, de Opoziţia parlametară au rost doar dacă sutele de mii de protestatari ieşiţi în stradă rezistă, spune Cristian Tudor Popescu. Dacă oamenii renunţă să mai vină în faţa Guvernului sau în centrele oraşelor, România riscă să intre sub dictatura PSD.

Cristian Tudor Popescu: Ar trebui să aibă palpitaţii domnul Tăriceanu, domnul Dragnea pentru că statele, ambasadele...? De ce? Întreaga lor campania a fost anti-europeana şi anti-occidentală. N-avem nevoie de Bruxelles, au identificat SUA cu Soros.

Mă gândesc la o altă noapte, 21 decembrie 1989 în Piaţa Universităţii. Au fost maximum 5.000 de oameni. Îmi amintesc sentimentul singurătăţii. O mână de oameni care striga „Jos Ceauşescu”, într-o noapte în care Ceauşescu părea de neclintit. A doua zi dimineaţă nu aveam conştiinţa vreunei revoluţii, a unei victorii.

Mi se pare extraordinar că sunt 150.000 de oameni în centrul Bucureştiului. Nu este armata care să tragă, dar au în faţă colosul PSD de 49%, milioane de oameni care au votat. Mă gândesc că asta este diferenţa între 1989 şi 2017. Acum sunt 300.000 de oameni în stradă care luptă împotriva unui partid-stat care a făcut prin gestul acesta, al adoptării ordonanţei aceleia noaptea, a făcut un test pe care dacă acest popor nu îl trece, urmează anii '80. Mesajul nu este legat nici măcar de toţi cei care pot beneficia de ele – Dragnea, Oprea, Mazăre, toţi cei care pot să scape. Mesajul este următorul: Stimaţi români vreţi să trăiţi într-o ţară totalitară în care să vi se bage bani în buzunar şi ceva mâncare în sacosă? Nu duceţi dorul dictaturii? Asta propune acum PSD. Furtul şi corupţia reprezintă prelungirea dictaturii comuniste cu mijloacele aceste societăţi să-i zicem capitaliste. Singura speranţă este în stradă, în clipa din faţă.

Mă gândesc la votanţii PSD. Dacă ei susţin ce face acum Dragnea şi guvernul Grindeanu sunt nişte ticăloşi. Ori eu refuz să cred că milioanele de oameni care au votat PSD sunt toţi ticăloşi.

După Colectiv au ieşit în stradă 50.000. Atunci, pentru că-i convenea, domnul Dragnea s-a dus la domnul Ponta şi i-a spus să demisioneze. Acum stă la fereală. Ceea ce denotă că nu e sigur pe vitorie. Şi-a luat o marjă. Dacă iese prost, o să spună: Nu ştiu ce l-a apucat pe domnul ăsta...

Rezistenţa protestatarilor, zile în şir, în stradă, va aduce schimbare. Nu e vorba de căderea guvernului. Cade acest guvern, vine altă sculă a domnului Dragnea. Obiectivul major este ca acest Guvern să abroge Ordonanţa, nu să demisioneze. Atâta vreme cât oamenii aceştia sunt în stradă, preşedintele Iohannis nu este înfrânt. Aceşti oameni devin susţinătorii lui.

Procurorul general poate da în judecată PSD, există un articol în Constituţie care permite acest lucru. E bună acţiunea lui Klaus Iohannis, e bun demersul CSM, e bună şi moţiunea de cenzură. Dar toate au rost doar dacă oamenii aceştia din stradă rezistă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri