CRONOLOGIE. Ro-mânia în 7 zile

Data actualizării: Data publicării:
guvern

Acum exact o săptămână, Guvernul adopta, la ceas de seară, ordonanţa ce avea să declanşeze cele mai mari manifestaţii de stradă din istoria României. Presiunea imensă a străzii a determinat abrogarea Ordonanţei 13, însă controversatul act normativ nu este încă îngropat.

ZIUA 1 - MARŢI, 31 IANUARIE 2017. Ordonanţa pentru modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală este adoptată fără dezbatere, deşi nu era pe ordinea de zi a Executivului, iar preşedintele şi societatea civilă îşi exprimaseră deja dezacordul. Era trecut de ora 22, însă oamenii ies imediat în stradă. 15.000 de oameni se strâng în mai puţin de o oră în faţa Guvernului.

ZIUA 2 - MIERCURI, 1 FEBRUARIE 2017. Preşedintele merge de dimineaţă la şedinţa CSM şi anunţă atacarea ordonanţei la Curtea Constituţională.

Şeful statului îi cere premierului abrogarea ordonanţei, dar Guvernul tace.

Seara, în Piaţa Victoriei vin de 10 ori mai mulţi oameni ca în ziua precedentă. Apar şi incidentele. Câteva zeci de persoane atacă forţele de ordine şi dau foc la mobilierul stradal. 79 de persoane sunt duse la audieri. Patru sunt arestate.

ZIUA 3 - JOI, 2 FEBRUARIE 2017. La aproape 48 de ore de la adoptarea ordonanţei, premierul face primele declaraţii. Sorin Grindeanu susţine că nu renunţă la ordonanţă.

Nici strada nu renunţă. 80.000 de oameni se adună în faţa Guvernului.

ZIUA 4 - VINERI, 3 FEBRUARIE 2017. Vineri, preşedintele participă, în Malta, la reuniunea Consiliului European. „Am avut, în pauzele care au fost programate, foarte multe discuţii cu aproape toti liderii europeni. Toţi sunt interrersaţi, sunt îngrijoraţi şi toţi speră ca România să facă tot ce se poate pentru a rămâne ferm pe calea statului de drept”.

În piaţă vin din nou 150.000 de protestatari.

ZIUA 5 - SÂMBĂTĂ, 4 FEBRUARIE 2017. Sâmbătă, liderii coaliţiei guvernamentale vorbesc pentru prima dată de posibilitatea abrogării ordonanţei, iar premierul anunţă că ordonanța va fi abrogată.

ZIUA 6 - DUMINICĂ, 5 FEBRUARIE 2017. Guvernul se reuneşte duminică şi abrogă ordonanţa. Este ziua celei mai mari manifestaţii de stradă din istoria României: 300.000 de oameni în Bucureşti şi alţi 300.000 în peste 60 de oraşe. Momentul de la ora 21.00 face înconjurul lumii.

Ies în stradă şi susţinătorii Guvernului. 1.500 de persoane se adună lângă Palatul Cotroceni.

ZIUA 7 - LUNI, 6 FEBRUARIE 2017. Ministrul Justitiţei anunţă că ordonanţa se transformă în proiect de lege. Urmează declaraţii şi comunicate contradictorii. Mai sigură pare soarta lui Florin Iordache: va pleca sau va fi demis.

Mitingurile continuă. 25.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului şi 4.000 lângă sediul Preşedinției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri