Filmul celor mai mari proteste din România

Data publicării:
Big protests in Romania-20170205-BB--4

Răsturnări de situaţie, mutări surpriză şi poziţionări ferme din partea unor politicieni care s-au răzgândit la doar câteva zile distanţă. Am avut parte de toate aceasta în ultimele săptămâni, de când au apărut primele informaţii potrivit cărora Guvernul vrea redefinească abuzul în serviciu în Codul Penal şi să promoveze un proiect de graţiere. Mai întâi, preşedintele s-a dus la Guvern în ziua în care ar fi urmat să fie votate ordonanţele. E momentul "Amânarea". A durat puţin. Acum aproape o săptămână, marţi noaptea, celebra ordonanţă de urgenţă 13 a fost votată de Guvern. Şi, câteva ore mai târziu, publicată în Monitorul Oficial. Într-o singură oră, în faţa Guvernului s-au adunat mii de oameni.

17 ianuarie 2017. Presa află că Executivul vrea să introducă în şedinţa de a doua zi un proiect legat de graţierea colectivă şi modificarea Codului Penal. Imediat, 4.000 de oameni ies în stradă la Bucureşti şi protestează .

18 ianuarie. Preşedintele Klaus Iohannis merge intempestiv la şedinţa de Guvern.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Cunoașteți povestea aia cu este un elefant dar nu se vede. Sunt 2 elefanți: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Subliniez și sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru. S-a angajat ca aceste două chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate.”

Patru zile la rând oamenii ies în stradă şi cer Guvernului să renunţe la idee. Li se alătură într-una dintre seri şi Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Am venit aici ca și miile de români ca să îmi arăt indignarea. O gașca de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația, să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite.”

29 ianuarie 2017. Protestele iau amploare. În Capitală, 50.000 de oameni protestează faţă de intenţia Guvernului.

A doua zi, ministrul Justiţiei face o dezbatere maraton, la care participă sute de persoane. La final, anunţă că va lua în calcul fiecare părere.

Marţi. 31 ianuarie. Guvernul convoacă o şedinţă seara, la opt fără un sfert. Pe ordinea de zi este doar bugetul. La final, ministrul Justiţiei are un anunţ de făcut: "A fost adoptată Ordonanţa 13!"

Este scânteia de la care porneşte totul. În doar o oră, 15.000 de oameni se strâng în faţa Guvernului să protesteze.

Nemulţumirea ia o amploare uriaşă, iar miercuri 150.000 de oameni vin în piaţă. Un record postdecembrist.

Manifestaţia este umbrită de violenţele provocate de câţiva ultraşi, care aruncă cu fumigene în jandarmi şi dau foc la mobilierul stradal din piaţă.

Urmărit peste tot de presă, ministrul Justiţiei anunţă că nu renunţă la ordonanţă. După două zile în care au evitat presa, premierul şi liderul PSD susţin o conferinţă de presă lungă în care vorbesc despre programul de guvernare. La final, afirmă că, indiferent de vocea străzii, ordonanţa merge mai departe.

Strada nu renunţă însă. 80.000 de oameni revin joi seara în faţa Guvernului.

Vineri sunt din nou 150.000 de oameni în Piaţa Victoriei.

Sub presiunea protestelor din toată ţara, premierul face primul pas înapoi şi anunţă că renunţă la ordonanţa 13.

Anunţul nu îi convinge pe cei care sunt în piaţă.

Guvernul se ţine de cuvânt şi abrogă duminică celebra ordonanţă.

Duminică, 05 februarie, protestul intră în istorie. 300.000 de persoane în Bucureşti şi alte 300.000 în 60 de oraşe din ţară scandează împotriva corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri