Financial Times: Cetățenii, dar și prietenii și aliații României, trebuie să rămână vigilenți

Data publicării:
170205_PROTEST_ZIUA_VI_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii trebuie să rămână vigilenți, pentru a se asigura că ordonanțele nu vor fi reintroduse în legislație într-o formă sau alta, iar guvernul nu erodează standardele democratice. Prietenii și aliații Bucureștiului, inclusiv SUA, trebuie să mențină încurajarea reformelor, pe de o parte, și presiunea, pe de altă parte, pentru a evita să fie făcuți pași înapoi. În acest fel, România ar putea evita să o ia pe urmele unora dintre vecinii săi, se arată într-un editorial postat duminică seara pe site-ul cotidianului Financial Times.

ft - romania

La un sfert de secol după ce a doborât comunismul, puterea populară a obținut o altă mare victorie în România. Ordonanțele care ar fi amnistiat zeci de oficiali condamnați și ar fi dezincriminat abuzul de putere la scară mai mică reprezentau o trădare a națiunii române din partea conducătorilor ei. Protestele de masă au obligat guvernul să le retragă, explică Financial Times.

Editorialul trece în revistă câteva cazuri răsunătoare de corupție cărora DNA le-a venit de hac o dată cu monitorizarea pe justiție pe care România o are de când a intrat în Uniunea Europeană.

DNA a fost acuzată de exces de zel. Chiar dacă sunt necesare unele ajustări aduse operațiunilor sale, o amnistie în masă și o dezincriminare a unei clase importante de infracțiuni nu sunt modalitățile de a ajunge la aceasta, comentează cotidianul financiar britanic.

PSD spune că DNA este politizată, pentru că a pus sub acuzare mai mulți oficiali de-ai săi decât de-ai oricărui alt partid. În replică, opoziția spune că PSD pur și simplu are cele mai grave probleme cu corupția, explică FT.

Până acum, România a evitat alunecarea către democrația „iliberală” la care am asistăt sub guvernele naționalist-conservatoare din Polonia și Ungaria. Noul său guvern poate că s-a simțit îmboldit să dea recentele decrete din cauza răspunsului slab pe care UE l-a dat la derapajele din Ungaria și Polonia. Poate că a simțit că venirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea reprezenta o nouă distragere a atenției, menționează Financial Times înainte de a trage atenția că cetățenii și aliații României trebuie să rămână în continuare vigilenți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri