Grindeanu, despre referendum: Mi se pare ciudat că Iohannis nu a folosit termenul de graţiere

Data actualizării: Data publicării:
original_sedinta_de_guvern_18_ian_2017_5
Foto: presidency.ro

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că a văzut scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis pe tema referendumului şi i se pare „ciudat” că el nu a folosit termenul de graţiere, considerând că şeful statului a realizat că o consultare publică pe această temă nu ar fi „legală”, transmite News.ro.

original_sedinta_de_guvern_18_ian_2017_5
Foto: presidency.ro

Sorin Grindeanu a făcut declaraţiile la sosirea la sediul PSD din Băneasa, unde au loc întâlniri cu miniştri pe tema bugetului, la care participă şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Am primit şi eu hârtia de la Administraţia Prezidenţială (...) Ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal”, a spus premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului.

Liviu Dragnea, președinhte al PSD, a declarat luni seara că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Articolul din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstituţional în 2006, CCR stabilind atunci că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia.

Citiţi şi: Ce urmărește Dragnea? Președinte. Anul acesta!

Ce va face Liviu Dragnea mai departe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri