Guvern: Un proiect de lege de modificare a Codurilor penale va fi rezultatul unei ample consultări publice

Data actualizării: Data publicării:
170118_SED_GUVERN_GRINDEANU_IORDACHE_06_INQUAM_Octav_Ganea

Un proiect de lege de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.

170118_SED_GUVERN_GRINDEANU_IORDACHE_06_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM - Octav Ganea

Precizările sunt făcute ''ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existența unui proiect de lege care să modifice Codul penal și Codul de procedură penală''.

"Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern. Un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale - deciziile Curții Constituționale, legislația națională și directivele europene - va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției cu societatea civilă, instituțiile, organizațiile interesate și cu partidele politice", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la momentul în care va rezulta un proiect agreat cu toți participanții la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal și a Codului de procedură penală nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern.

Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanţa numărul 13, însă o serie de modificări la Codul Penal şi de Procedura Penală ar fi fost preluate din OUG şi puse într-un proiect de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. De pildă, în proiectul de lege s-ar fi preluat modificarea la regimul denunţului, care face această instituţie juridică practic inoperabilă. Astfel, denunţătorii nu vor mai scapă de răspundere penală dacă nu depun denunţul în termen de şase luni de la săvârşirea faptei.

Condiţia de producere a unui prejudiciu de cel puţin 200.000 de lei pentru că abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune a fost eliminiată din proiectul de lege, însă u rămas pedeapsa scăzută de la 7 ani de 3 ani la abuz în serviciu, ceea ce determină reducerea termenului de prescripţie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibilă arestarea preventivă în caz de abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul comis este foarte mare.

Guvernul a adoptat, duminică, o ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. În aceeași zi, noua OUG a fost publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată.

"Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament", a informat Guvernul, după adoptarea noului act normativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri