Sari la conținut

Iohannis, scrisoare către Grindeanu: Solicit abrogarea OUG de modificare a Codurilor penale

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis premierului Sorin Grindeanu o scrisoare în care i-a cerut să abroge ordonanța de urgență prin care au fost modificate Codurile Penale.  Șeful statului a explicat că nu se justifică adoptarea acestei OUG în regim de urgență în condițiile în care de astăzi  începe sesiunea ordinară a Parlamentului. 

Președintele Klaus Iohannis a arătat că potrivit Constituției Guvernul poate adopta OUG doar în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. 

De asemenea, șeful statului a atras atenția că Consiliul Superior al Magistraturii, care în mod normal trebuie să avizeze proiectele de lege care privesc activitatea puterii judecătorești, a fost eliminat din procedură. 

Klaus Iohannis a subliniat că actul normativ a fost adoptat în ciuda opiniilor profesionale din cadrul sistemului judiciar care l-au criticat. 

Președintele i-a mai scris premierului că această ordonanță de urgență produce „efecte profund negative asupra funcționării statului de drept”. 

Scrisoarea integrală a președintelui: 

„La data de 31 ianuarie 2017 Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.

Având în vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constituţia României potrivit cărora Guvernul poate adopta Ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

Constatând faptul că Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi înainte de începerea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune în discuție însăși necesitatea acestui demers,

Reținând incidența dispozițiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce conferă acestei autorităţi, în calitatea sa de garant al independenței justiției, competența de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti,

Observând că, în cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonanţei de urgenţă menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat,

Văzând că acest act normativ a fost adoptat şi cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior în cadrul sistemului judiciar,

Luând în considerare efectele profund negative pe care această Ordonanță de urgență le produce asupra funcţionării statului de drept şi, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupţiei şi asigurării integrității funcției publice,

Vă solicit abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.”

Iohannis a prezidat ședința CSM și s-a întâlnit cu Ciorbea

Scrisoarea lui Klaus Iohannis către premierul Sorin Grindeanu este doar cel mai recent dintre demersurile făcute de acesta pentru a bloca ordonanța adoptată de Executiv. Șeful statului a prezidat astăzi ședința CSM și a cerut instituției să sesizeze la CCR ordonanța și a avut o întâlnire cu Avocatul Poporului căruia i-a cerut același lucru. 

De altfel, președintele Klaus Iohannis le-a cerut în repetate rânduri miniștrilor din Guvernul Grindeanu și premierului să nu adopte ordonanțele privind modificarea Codurilor penale și cea privind grațierea. Șeful statului a argumentat că chestiuni atât de sensibile, cum sunt legile penale, trebuie să fie supuse dezbaterii plenului Parlamentului.