Sari la conținut

Kelemen Hunor ţine la înţelegerea cu PSD

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu este momentul ca Uniunea să renunțe la colaborarea parlamentară cu puterea PSD-ALDE. Argumentul său este că această colaborare nici nu a funcţionat până acum. Ruperea protocolului semnat de UDMR cu alianţa guvernamentală este cerută printr-o petiţie online lansată la Odorheiul Secuiesc, oraş în care au avut loc proteste la adresa Guvernului, după adoptarea OUG 13.

kelemenn

„De fapt, nici nu am încercat să vedem cum funcționează acest parteneriat parlamentar, această colaborare parlamentară, fiindcă abia a început sesiunea parlamentară. Eu, totuși, spun că ar trebui să vedem dacă funcționează sau nu. Noi am prevăzut că la sfârșitul sesiunilor parlamentare, în cazul nostru (...) la sfârșitul sesiunii de primăvară, vom face o analiză și dacă vom constata că lucrurile nu merg, se poate întrerupe. Dar să rupi o astfel de colaborare fără să încerci să o umpli de conținut, fără să vezi dacă funcționează sau nu, nu este poate cea mai inspirată decizie. Dar s-ar putea să ajungem acolo, la un moment dat”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Liderul politic maghiar a explicat că, potrivit protocolului parlamentar, susținerea se acordă în domeniile în care UDMR este consultat și dacă se ajunge la o înțelegere. Kelemen Hunor a punctat că Uniunea a criticat modul în care s-a făcut modificarea codurilor, în legătură cu care nu a fost consultată și pe care a considerat-o o greșeală.

„Eu nu aș începe sesiunea cu o astfel de decizie, mai ales că în acest moment, în privința Codurilor, noi am criticat coaliția și Guvernul, în primul rând. Am spus de la bun început că nu suntem de acord cu ceea ce au făcut și nu am fost solidari cu deciziile Guvernului și cu deciziile coaliției, fiindcă nici nu era cazul și noi am considerat că este o greșeală. (...) Noi suntem în acest moment la început de mandat și trebuie să vedem cum putem proiecta următorii trei-patru ani, cu cine, în ce condiții și în ce termeni. Dacă renunți la această colaborare, ar trebui să închei o altă înțelegere cu cineva, cu opoziția bănuiesc, dar nu există opoziție unită. Ar trebui să promită ei ceva sau, să ne aruncăm în gol înainte să încercăm dacă funcționează sau nu funcționează, nu mi se pare cea mai inspirată decizie”, a spus preşedintele UDMR.

O petiție online a fost lansată zilele trecute de organizatorii manifestațiilor de protest de la Odorheiu Secuiesc, prin care se cere parlamentarilor UDMR să se delimiteze „categoric față de actualul Guvern și să denunțe orice fel de parteneriat cu puterea politică”. Inițiatorii le transmit parlamentarilor maghiari că nu au primit mandat pentru intra „într-un parteneriat cu un asemenea guvern” și de a-i apăra pe cei care încalcă legea, acest lucru fiind „inacceptabil”.

Ieri seară, în Piața Marton Aron din Odorheiu Secuiesc, aproximativ 20 de persoane s-au adunat, în semn de solidaritate cu societatea civilă din România și pentru a susține petiția adresată parlamentarilor UDMR. „Credem că trebuie să ne solidarizăm cu societatea civilă din România, care, pe drept, este foarte revoltată. Credem că nimeni nu are voie să guverneze și să legifereze în acest hal, cum a făcut actualul guvern, pe furiș. Nu pentru asta au votat oamenii! Deci, continuăm solidarizarea cu țara și adresăm și politicienilor noștri din UDMR o petiție prin care le cerem să se delimiteze de Guvern și să renunțe la parteneriat”, a declarat unul dintre demonstranţi.

Organizatorii acțiunii de la Odorheiu Secuiesc au obținut autorizație pentru a protesta în fiecare seară, până în 11 februarie.