Bănuiala lui L. Avram despre grațiere și modificarea CP: Vor trece prin OUG

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram bun

Jurnalistul Liviu Avram a declarat că, în opinia lui, Executivul va adopta cele două proiecte controversate privind grațierea și modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență și se vor justifica spunând că a fost organizată dezbatere publică. 

Formatul dezbaterilor a fost de așa natură încât mininistrul nu a răsp la nici o întrebare. Sunt o sumedenie de lucruri la care domnia sa nu a răspuns. El a justificat această ordonanță prin supraaglomerarea închisorilor și prin aducerea unor legi in concordanţă cu decizii ale CCR ori modificările aduse merg dincolo de aceste justificări. Reconfigurează practic politica penală în domeniul abuzului în serviciu și ala mai departe, iar acest lucru este inacceptabil să se întâmple printr-o ordonanță de urgență. Sunt sceptic. Strategia gândită de la bun început și planificată în secret era ca acest proiect să fie adoptat prin ordonanță de urgență. Mai greu poate fi dus la final planul. În Parlament înseamnă teamă față de opinia publică, asumarea unei responsabilități politice. Am serioase îndoieli că vor recurge la mijloace parlamentare. Bănuiala mea este că vor trece aceste proiecte prin ordonanțe de urgență, motivând că au făcut o dezbatere publică”, a spus jurnalistul. 

Liviu Avram s-a numărat printre participanții la dezbaterea publică pe marginea celor două proiecte controversate, legea grațierii și modificarea celor două Coduri Penale, organizată la Ministerul Justiției. 

Dezbaterea este ultimul pas înainte ca Executivul să decidă cum adoptă proiectele - prin OUG, prin asumarea răspunderii sau trimiterea în Parlament a unor proiecte de lege.

Discuțiile au loc în condițiile în care aseară s-au înregistrat cele mai ample proteste de stradă față de aceste două proiecte de ordonanță. Peste 90.000 de oameni au protestat, duminică seară, în toată țara și în diaspora față de proiectul amnistiei și cel al modificării Codului penal.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri