Laura Ştefan: Mesajul premierului a fost extrem de confuz

Data actualizării: Data publicării:
laura stefan

Expertul anticorupţie Laura Ştefan consideră că mesajul premierului a fost extrem de confuz. „Prorogarea nu rezolvă nimic. Prorogarea înseamnă prelungirea termenului de intrare în vigoare, e o nouă invitaţie pentru a protesta până la lămurirea acestei probleme”, a arătat Laura Ștefan într-o discuție cu reporterul Digi24.

„De cele mai multe ori e mai greu să repari ceva decât să strici, sunt surprinsă de confuzia care încă pare să domnească la Guvern cu privire la ceea ce au de făcut”, a menționat Laura Ștefan.

Ea s-a declarat îngrijorată că executivul pare a dori să ia o decizie duminică, dar nimeni nu a văzut niciun text al unui nou act normativ și nu se știe cum va arăta acesta. „Tare mă tem că va genera noi probleme în aplicarea practică. Cred că soluţia ar fi să scrie actul normativ, să îl publice în consultare publică, sigur că trebuie luată o decizie rapidă, înainte de intrarea în vigoare a acelor prevederi problematice din Codul penal, însă cred că e singura cale de reconstruire parţială măcar a încrederii în acest guvern, încredere care s-a pierdut complet. Tocmai de aceea nimeni din piaţă nu are încredere în mesajul pe care l-a dat premierul Grindeanu”, a punctat Laura Ştefan.

„Guvernul a stricat peste noapte conceptele care stăteau la baza justiției penale în anumite părți-cheie și acum soluția trebuie să fie una gândită și care să ne asigure că revenim la o situație cel puțin la fel de bună ca cea anterioară”, a arătat expertul anticorupție.

Abrogare, anulare, retragere

Termenul de retragere e un termen generic, folosit în limbajul comun, adică atunci când spui că retragi un act normativ, nu te referi exact la conceptele juridice care vor sta în spatele acestei măsuri pe care dorești să o iei, a explicat Laura Ștefan.

„Personal, cred că soluția la această problemă ar fi o abrogare a articolului I care privește prevederile din Codul penal, însă problema subzistă cu privire la celelalte articole din ordonanță și trebuie făcută o analiză foarte atentă cu privire la care dintre articolele celelalte trebuie să rămână, care trebuie să dispară, care trebuie rescris, care trebuie să revină la forma actuală din Codul de procedură penală și care trebuie să rămână în forma ordonanței, în cazul în care ordonanța a preluat formulări sugerate de Curtea Constituțională. 

Trebuie să privească cu foarte mare atenție, pentru că există două categorii de norme, norme care au intrat deja în vigoare și norme care n-au intrat în vigoare, iarăși alte două categorii - norme de procedură și norme de drept penal. Normele de procedură deja funcționează, au intrat în vigoare și se aplică de îndată. Lucrurile nu sunt deloc simple, dar soluții există”, spune Laura Ștefan.

„Trebuie lucrat cu oameni care se pricep și sper că nu va mai apărea vreo soluție miraculoasă, care vedem ce a generat”, a adăugat Laura Ștefan.

În ceea ce privește un proiect de lege care să pună în acord legislația cu ceea ce a cerut Curtea Constituțională și legislația europeană, Laura Ștefan spune că în principiu e un lucru bun, dar se pune problema încrederii că nu se vor încerca sub acest pretext introducerea altor prevederi dubioase. „Întrebarea este ce încredere putem să avem în dl. Șerban Nicolae, în dl. Nicolicea (n.r. - președinții comisiilor juridice din cele două camere ale Parlamentului), care vor conduce discuțiile în Parlament? Revin la această idee, pentru că de fapt în aceste zile asta s-a pierdut”, a încheiat Laura Ștefan.

Citiți și:  Expert anticorupţie: Prevederile penale care nu au intrat încă în vigoare pot fi abrogate

Judecător: Soluţia - o nouă OUG de abrogare a OUG 13 şi publicată în Monitor până în 10 februarie

ANALIZĂ: OUG, abrogare sau anulare? Ce a decis CCR în 1995 referitor la ordonanțe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri