Liderul senatorilor PSD: Soluţia corectă ar fi modificarea codurilor penale prin OUG

Data publicării:
dosare instanta agerpres-21.12016
Dosare aflate in depozitele de arhiva ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), situate in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov.

Guvernul ar putea modifica cele două coduri penale prin ordonanţă de urgenţă, susţine şeful senatorilor PSD şi preşedinte al Comisiei Juridice, Şerban Nicolae. În schimb, proiectul privind graţierea ar urma să treacă prin Parlament. Informaţia i-a pus pe jar pe procurori. Parchetul General şi DNA au transmis comunicate în care explică pericolele ce se ascund în aceste proiecte în forma actuală. Se dă frâu liber furtului din bani publici, susţin oamenii legii. Funcţionarii statului nu ar mai putea fi traşi la răspundere pentru abuz, neglijenţă în serviciu şi conflict de interese. Mai mult, cei trimişi în judecată sau anchetaţi pentru aceste fapte ar fi salvaţi. Peste 4.000 sunt în această situaţie, iar prejudiciul adus statului este de peste 1 miliard de euro.

Şerban Nicolae, preşedinte al grupului PSD din Senat:Ultimul cuvânt îl are Guvernul la propunerea Ministerului Justiţiei. Din ce mi s-a transmis cred că se va merge pe formula în care graţierea să fie materializată sub forma unui proiect de lege. Mai există chestiunea legată de modificarea la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, acolo urgenţa e una motivată altfel, motivată de deciziile CCR inclusiv prin raportare la unele decizii ale CEDO, ceea ce face ca în asemenea situaţie să se opteze, cel puţin din punctul meu de vedere asta ar fi soluţia corectă, pentru ordonanţa de urgenţă”.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu. Pe de o parte. Pe de altă parte ştiu că avem o Curte Constituţională. Cel puţin în această dimineaţă era în vigoare.

Rep.: Dar este o coincidenţă că acel plafon de 200.000 este mai mic decât în dosarul dumneavoastră?

Liviu Dragnea: Nu are nicio legătură. Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi ce a apărut în presă. Nu mă ajută pe mine, personal. Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare”.

În ciuda declaraţiilor sale, presedintele Camerei Deputaţilor ar putea beneficia direct de ordonanţa de modificare a codurilor penale. Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu. În plus, oamenii legii atrag atenţia că alte două infracţiuni sunt modificate în favoarea suspecţilor, dacă ordonanţele intră în vigoare în forma actuala: neglijenţa în serviciu şi conflictul de interese. Sunt mulţi alţi demnitari care ar putea profita de noua lege”.

Numai anul trecut procurorii au trimis în judecată 2 parlamentari, 21 de primari şi viceprimari dar şi cinci directori ai unor instituţii de stat. Procurorii spun că dacă s-ar adopta modificările propuse iniţial la infracţiunea de conflict de interese, atunci toţi ar putea scăpa de acuzaţiile aduse”.

Parchetul General explică si efectele plafonului de 200.000 de lei.

O asemenea modalitate de incriminare ar constitui o veritabilă încurajare pentru comiterea repetată de către funcționari, cu intenție, a unor fapte de abuz în serviciu, care ar provoca prejudicii apropiate valoric de plafonul respectiv, dar care nu l-ar depăși, în vederea obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale, în condițiile în care asemenea exercitări ilegale ale funcției ar putea atrage cel mult răspunderea disciplinară și civilă. De altfel, apreciem că, în contextul socio-economic actual, un prejudiciu (suportat de către persoana vătămată) și respectiv un folos (obținut de către funcționar sau de către altul) de 200.000 lei nu reprezintă o chestiune deloc neglijabilă ori cu o gravitate atât de redusă încât să excludă antrenarea răspunderii penale”, a comunicat Parchetul General.

Augustin Lazăr, procuror general al României: „Ar fi total exagerat de exemplu la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte din cauzele DNA-ului să rămână în aer”.

Potrivit statisticilor, doar în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, în ultimii doi ani au fost trimise în judecată 1960 de persoane, 1171 dintre ele au fost anchetate de procurorii anticorupţie. Prejudiciul a fost calculat la peste 1 miliard de euro. Pentru neglijenţă în serviciu au fost trimise in judecată 202 persoane, prejudiciul fiind de peste 1 milion de euro, iar pentru conflict de interese sunt judecate momentan 215 persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri