Liviu Dragnea despre proteste: Nu am înţeles care este supărarea

Data actualizării: Data publicării:
161216_PSD_LIVIU_DRAGNEA_cu ochelari - 08_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD susţine în continuare că nu ştie ce se va întâmpla cu proiectele ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale şi cere Guvernului să ia, până săptămâna viitoare, o decizie. Liviu Dragnea a afirmat că a văzut proiectele pe site-ul Ministerului Justiţiei şi că nu ştie dacă acestea vor ajunge vreodată să devină şi legi. Întrebat despre imensele proteste sociale din ultimele două săptămâni, el a afirmat că le-a văzut la televizor şi nu a înţeles care este supărarea celor care au ieşit în stradă. Pentru că, sugerează Liviu Dragnea, una dintre ordonanţe ar avea ca scop punerea în acord a Codului penal şi Codului de procedură penal cu deciziile CCR.

Reporter: Ce face, domnule Dragnea, Guvernul cu cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă? Cu siguranţă comunicaţi pe această temă cu Executivul.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Cu siguranţă nu comunic.

Reporter: Practic, e Guvernul dumneavoastră, ştiţi tot ce face Guvernul.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu. Alt clasic în viaţă a spus "Guvernul meu", eu nu am spus niciodată. În povestea asta am ajuns ca în povestea "Petrică şi Lupul". Vă asigur că atunci când o să avem ceva, dacă vom avea vreodată ceva de la Guvern adoptat în privinţa asta, o să comentez fără probleme. Dar vreau să comentez ceva ce există. Ceea ce aştept eu, şi cred că aşteaptă toţi cei care ne-au votat, de la acest Guvern: să decidă. Şi în privinţa asta, tre' să ia o decizie. Ori ia o decizie că nu decid nimic, ori ia o decizie că adoptă ceva. Dar să decidă pentru că nu se mai vorbeşte de temele economice. Sunt o grămadă de măsuri economice şi sociale pe care le-am adoptat şi pe care urmează să le adoptăm şi în tot acest baraj de comunicare nu mai putem comunica aceste lucruri. Rugămintea mea la ei a fost, şi este în continuare, să închidă acest subiect. Într-un fel sau altul. Şi, de asemenea, să decidă lucrurile în care cred ei. Nu în care cred alţii sau în care nu cred alţii. Pentru că trebuie să înţeleagă că reprezintă un Guvern legitim, rezultat dintr-un vot al Parlamentului, un Parlament ales în mod legitim şi democratic, şi tre' să exercite prerogativele acestei poziţii constituţionale pe care o au.

Reporter: Dumneavoastră, ca preşedinte al PSD, care are majoritate, aveţi ministrul Justiţiei şi premierul, cum vedeţi aceste două ordonanţe şi cum vedeţi faptul că au fost dezbateri publice, au fost proteste de amploare în toată ţara?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Repet. ... Ştiţi de ce vreau să le văd (ordonanţele - n.r.)? Vreau să ştiu şi eu pentru ce a ieşit lumea în stradă. Eu nu am înţeles.

Reporter: Nu le-aţi studiat până acum?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu. Doar ce am văzut pe site şi aţi văzut şi dumneavoastră. Eu nu sunt sigur că forma aia este forma care va intra vreodată în Guvern.

Reporter: Deci spuneţi că va fi modificată?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu ştiu. Nu ştiu. De asta mă abţin să comentez, pentru că ajungi să comentezi ceva care s-ar putea să nu existe deloc sau să apară modificat.

Reporter: Sunteţi supărat pe modul în care a comunicat până acum ministrul Justiţiei?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu pot să spun că sunt supărat. Sunt supărat pentru că este o perioadă de timp de o săptămână, două săptămâni când în loc să comunicăm temele economice pe care le îndeplinim, este un calendar pe care ni l-am asumat, cum nu l-a asumat nimeni, şi pe care îl îndeplinim punct cu punct, chiar pot să spun pas cu pas... Şi nu mai avem loc să comunicăm aceste lucruri pentru că la fiecare întâlnire... Şi astăzi, când am fost într-o vizită importantă la Curtea Supremă eram întrebat de aceste lucruri. Ceea ce cred că trebuie să închidă, într-un fel, subiectul ăsta. Se discută şi la televiziuni, şi normal să se discute, şi trebuie închis subiectul într-un fel sau altul. 

Reporter: Comisia de supraveghere a Guvernului, din PSD, mai funcţionează?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Funcţionează, în sensul că ne-am constituit dar am decis, la rugămintea mea, să aşteptăm să se închidă acest subiect pentru că nu putem să stăm să monitorizăm doar aceste comunicate, consultări şi aşa mai departe.

Reporter: Cum aţi văzut dumneavoastră protestele din stradă?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: În ce sens? Cum să le văd? La televizor.

Reporter: Ca om politic, cum le-aţi perceput? Ca lider al PSD.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Eu repet încă o dată. Eu nu am înţeles exact care este supărarea. N-am înţeles exact care este supărarea. Pe de o parte este preşedintele CEDO care ne spune public că România tre' să ia măsuri după modelul Italiei. România poate lua sau nu. Pe de altă parte, n-am înţeles, ideea că s-ar putea face o ordonanţă de modificare a Codului Penal pentru punerea în acord a deciziilor Curţii Constituţionale... Dacă nici deciziile Curţii nu mai sunt importante... Tre' să decidem asta, împreună cu Curtea Constituţională. Pe de altă parte, eu am primit, şi colegii mei, mai multe mesaje directe şi mult mai multe indirecte de la susţinătorii PSD-ului. Care vor ca Guvernul să fie lăsat să-şi exercite prerogativele constituţionale, pentru că ei au votat acest lucru. În sensul ăsta am văzut ce s-a întâmplat duminica trecută şi acum o săptămână.

Reporter: Oamenii reproşează că nu aţi inclus în programul de guvernare aceste proiecte şi nu s-a discutat despre ele până acum şi faptul că Guvernul a încercat, cumva, să le aprobe...

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Staţi puţin, staţi puţin, să ne respectăm. V-am spus că o să comunicăm serios după ce avem despre ce să comunicăm. Haideţi să respectăm lucrul ăsta. N-am ce să mai comunic, că nu ştiu despre ce.

Reporter: Îmi puteţi spune în ce decizie a CCR scrie că trebuie limitat abuzul în serviciu? Un anumit prag al prejudiciului, 200.000 de lei? 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Păi avem vreo decizie de la Guvern, ca să comentăm asta? 

Reporter: În proiectul iniţial...

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Avem decizii? Aşa, dacă e să ne dăm cu părerea, aş vrea o să spun o altă... o altă părere de-a mea, care nu vine de la un jurist. Am fost întrebat şi astăzi despre acel prag. Din păcate, după părerea mea, în România nu mai există pedeapsă administrativă. Deci chiar nu mai există. Toată lumea vorbeşte, pentru orice greşeală, la închisoare. Din ce am înţeles de la nişte jurişti care au analizat, repet, acest proiect care nu cred că va deveni realitate, până la acea sumă nu înseamnă că nu păţeşte nimic. Înseamnă că acea sumă se recuperează, dar pe cale civilă. Asta am înţeles că a fost raţiunea pentru care s-a introdus.

Reporter: Aţi cerut...

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Eu când o să fac un act normativ, şi am făcut destule la viaţa mea, cred că le-am explicat foarte bine şi înainte, şi în timpul, şi după. 

Reporter: Ca procedură, vi se pare normală rezolvarea prin ordonanţă de urgenţă a unor astfel de probleme? Problema graţierii şi cea a Codului penal?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Dar eu cred că în ceea ce priveşte Codul penal s-au inspirat de la tehnocraţi. 

Reporter: Vreţi să urmaţi metoda tehnocraţilor, pe care aţi criticat-o atâta timp?

 Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu, nu, nu. Cred că de acolo s-au inspirat. Şi nu am văzut dezbateri atunci, nici în sală, nici în stradă, când s-a modificat Codul penal cu vreo 60-70 de puncte. Din câte îmi aduc aminte, nu am văzut astea. 

Reporter: Şi e mai bine să persistăm în greşeală?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu ştiu, poate s-au inspirat de acolo. Eu ştiu ce au gândit ei? Ştim noi că ies cu vreo ordonanţă? Ştim că ies cu vreo lege? Aşteptăm cu toţii.

Reporter: Domnule Dragnea, aţi spus că trebuie luată o decizie. Va lua Guvernul o decizie în această săptămână?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu mă întrebaţi. Am spus că şi eu aştept ca şi dumneavoastră. 

Reporter: Staţi puţin, sunteţi liderul PSD...

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Dar nu sunt în Guvern. V-am spus şi le-am spus şi lor, de la început, de la instalare, că nu eu o să conduc Guvernul. O să găsească în mine orice sprijin, oricând. Dar nu eu conduc Guvernul, înţelegeţi. Eu nu procedez ca Băsescu sau ca Iohannis. Pentru că vreau să fie un Guvern care să aibă puterea de a lua decizii. Nu împins de la spate.

Reporter: Indiferent de decizii?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Dacă iau decizii proaste, politicul acţionează şi îi sancţionează.

Reporter: Spuneaţi mai devreme că aceste ordonanţe discutate prea mult afectează programul de guvernare al PSD...

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu-l afectează. Afectează comunicarea despre măsurile pe care le luăm. De asta cred că ar trebui să se închidă la un moment dat, totuşi, într-un timp rezonabil, nu ştiu.

Reporter: Săptămâna aceasta reprezintă un timp rezonabil?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Eu cred că... Eu aş dori ca săptămâna viitoare să nu mai discutăm despre a fi sau a nu fi. Să decidă, săptămâna asta, când... Într-un fel sau altul. 

Reporter: Sunt aşteptate noi proteste. Anunţate...

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Noi suntem la Parlament.

Reporter: Ce le spuneţi oamenilor?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu, spuneţi-le dumneavoastră. 

Reporter: Guvernul, în momentul de faţă, reprezintă şi oamenii din stradă sau numai pe cei care au votat pentru actuala majoritate?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu, Guvernul... Guvernul... Staţi puţin. Mâine pot ieşi 100.000 de oameni care susţin altceva. Un act guvernamental nu se poate desfăşura în felul ăsta. După părerea mea. După părerea mea. Nicăieri în lume nu am văzut că se întâmplă asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri